Joe Biden'ın oğlu hakkında Senato raporu: Fuhuş, insan kaçakçılığı, Rusya'nın en zengin kadınından para transferi

Hunter Biden'ın adı, Başkan Trump'ın azil soruşturmasına uzanan süreçte de geçmişti

ABD'de seçime haftalar kala Demokrat aday Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden hakkında birçok iddiaya yer veren bir rapor paylaşıldı (AP)

Demokrat başkan adayı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın babasının ABD Başkan Yardımcısı olduğu sırada, Moskova'nın eski Belediye Başkanı Yuriy Lujkov'un eşi ve Rusya'nın en zengin kadını Elena Baturina'dan 3,5 milyon dolar (yaklaşık 27 milyon TL) para transferi aldığı iddiası Senato raporlarına yansıdı.

New York Post'un haberine göre Hunter Biden'ın Ukrayna'daki işlerine dair Senato'daki Cumhuriyetçiler tarafından çarşamba günü yayımlanan 87 sayfalık raporda, Baturina'nın oğul Biden'ın yatırım firmasına ödeme yaptığı bilgisine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus iş kadınının geçmişine dair bilgilerin de aktarıldığı raporda, "Baturina'nın, eşinin belediye başkanı olduğu sırada sahibi olduğu Inteko adlı firmanın Moskova'da birçok bağlantı kurması sonucu Rusya'nın tek kadın milyarderi haline geldiği" belirtildi.

Baturina'nın Biden'la irtibatı "finansal ilişki" olarak tanımlanırken, para transferinin neden yapıldığına dair daha fazla ayrıntı paylaşılmadı.

Yürütülen soruşturma sonrası sunulan raporda ayrıca, Baturina'nın Mart 2019'da iflas eden BAK USA'e ait bir banka hesabına Mayıs-Aralık 2015 döneminde 11 ayrı para transferi yaptığı kaydedildi.

Bu transferlerden 9'unun BAK USA'e gönderilmeden önce, ilk olarak Biden ve eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin üvey oğlu Chris Heinz'in kurduğu yatırım şirketi Rosemont Seneca Partners'a aktarıldığı ifade edildi.

Tüm bu transferlerin ödeme tanımlama kısmındaysa "kredi alma sözleşmesi" yazdığı anlaşıldı.
 

afp.jpg

Elena Baturina (AFP)


Raporda ayrıca Hunter Biden'ın "insan kaçakçılığı ya da fuhuşla" da bağlantılı olduğuna ve bu tür oluşumlara binlerce dolar gönderdiğine dair iddialara yer verildi.

Raporda, açıkça belirtilmeyen kayıtlara göre oğul Biden'ın "Rusya ve Ukrayna vatandaşı olan ancak ABD'de yerleşik olmayan yabancı kadınlara para gönderdiği, bu kişilerin Hunter Biden'dan aldıkları fonları Rusya ve Ukrayna'daki kişilere havale ettiği, bu işlemlerin yapıldığı yerlerden bazılarının Doğu Avrupa'da fuhuş ya da insan kaçakçılığı çetesi gibi görünen oluşumlarla bağlantılı olduğu" ileri sürüldü.

Senato'ya sunulan raporda, Hunter Biden'ın fuhuş faaliyetlerine karıştığı iddiasıyla ilgili kapsamlı haberlere" de yer verildi.

"Komitelerde bulunan kayıtların bu bireysel raporları doğrudan onaylamadığı ya da çürütmediği" belirtilse de eldeki kayıtların "Hunter Biden'ın muhtemel insan kaçakçılığıyla bağlantılı görülen işlere karışanlara ya da fuhuş faaliyetleri yürütülen oluşumlar içindeki kişilere binlerce dolar gönderdiğini doğruladığı" ifade edildi.
 


Hunter Biden'ın adı, Başkan Donald Trump'ın azil soruşturmasına kadar uzanan olaylar zincirinde birçok kez geçmişti.

Trump, o dönem henüz Demokrat Parti adaylığı kesinleşmemiş olan Joe Biden'a ve onun Ukraynalı gaz şirketi Burisma'yla iş yapan oğlu Hunter Biden'a karşı yolsuzluk soruşturması açması için Ukrayna'ya baskı yapmakla suçlanmıştı.

ABD Başkanı'nın Temmuz 2019'da Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le yaptığı telefon görüşmesinde Bidenler hakkında soruşturma açılması için baskı yaptığı, aksi halde ülkesinin Ukrayna'ya yapacağı askeri yardımları askıya almakla tehdit ettiği ve bu süreçte makamını kötüye kullandığı suçlamasının ardından azil süreci başlatılmıştı.

Azil soruşturması kapsamında Beyaz Saray yetkililerinin ifade vermelerine izin vermeyerek Kongre'ye engel olmakla da itham edilen Trump şubat ayında Senato'da yapılan oylamayla aklanmıştı.

 

Independent Türkçe, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU