ABD Yüksek Mahkemesi Yargıcı Ginsburg'ün ölümü ve vasiyeti tartışma yarattı: Yargı Cumhuriyetçilerin eline mi geçiyor?

2016 seçimleri öncesinde yeni bir atamanın uygunsuz olduğunu savunarak Obama'nın bu yöndeki bir girişimini engellemiş olan Cumhuriyetçiler, şimdiyse ellerini çabuk tutmaya çalışıyor. Biden ise yeni yargıcın seçim sonrası belirlenmesi gerektiğini söylüyor

ABD'de siyaset ve sanat dünyasından birçok isim, Yargıç Ginsburg'ün ölümüyle ilgili taziye dileklerini paylaştı (AP)

ABD Yüksek Mahkemesi'nin liberal kanatta yer alan ünlü yargıcı Ruth Bader Ginsburg'ün ölümü kadar ardında bıraktığı vasiyet ülke siyasetinin önemli gündem maddelerinden biri oldu.

Gördüğü metastatik pankreas kanseri tedavisinin ardından 87 yaşında hayatını kaybeden Ginsburg'ün son günlerinde torununa "En büyük dileğim, yeni başkan seçilene kadar yerime birinin getirilmemesi" demesi, yaklaşan seçim öncesi bu koltuğun nasıl dolacağına dair tartışmaların fitilini ateşledi.

Beş muhafazakar ve 4 liberal yargıcın görev aldığı Yüksek Mahkeme'ye eski başkanlardan Bill Clinton tarafından 1993'te atanan Ginsburg'ün hayatını kaybetmesi, yaklaşan başkanlık seçimleri öncesi bir atama krizine kapı araladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüksek Mahkeme'ye getirilen ikinci kadın yargıç olan Ginsburg'ün ölümünden birkaç dakika sonra alevlenen tartışmalarda bu ismin yerini kimin alacağı, bu seçimin ne zaman olacağı ve Yüksek Mahkeme'nin siyasi dengesinin nasıl şekilleneceğine dair kafalarda soru işaretleri oluştu.

Ülkenin en önemli yargı makamının üyeleri görevdeki ABD başkanı tarafından seçiliyor, atamalarının Senato tarafından onaylanmasıyla birlikte yargıçlar ömür boyu bu vazifeyi yerine getiriyor.

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato'nun şu anda Trump'ın önerebileceği bir adayı kabul edecek güce sahip olması Demokratlarda endişeye yol açıyor.

Senato'nun Cumhuriyetçi üyesi Ted Cruz yeni isim için "hızla harekete geçilmesini" önerirken, Cumhuriyetçilerin Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell de ölüm haberinin ardından cuma gecesi yaptığı açıklamada "Başkan Trump'ın adayı, ABD Senatosu genel kurulunda oylanacak" dedi.

Eski Başkan Barack Obama'nın Kasım 2016'daki seçimler öncesinde şubat ayında Yüksek Mahkeme'ye yargıç atama girişiminin Cumhuriyetçiler tarafından engellemesinde başı çeken ve "seçime aylar kala atama yapmanın uygunsuz olduğunu" savunan isim olan McConnell'in son gelişmede "aceleci" çıkışı Demokrat cephede öfkeye yol açtı.
 


Sky News kanalının haberine göre Demokratlar aynı ilkenin 3 Kasım'da başkan seçilecek kişiye karşı da uygulanması ve Ginsburg'ün yerine gelecek kişiyi kazanan adayın belirlemesi gerektiğini söyledi.

Haberde Demokratların, seçim günü öncesinde, hatta seçimle yeni başkanın yemin edeceği 20 Ocak 2021 arasındaki "topal ördek" döneminde Donald Trump'ın yeni bir atama yapmak için zorlamasından endişe duyduğu vurgulandı.

Guardian'ın haberinde de Demokrat başkan adayı Joe Biden, eski Başkan Obama ve 2016'da başkanlık yarışını Trump karşısında kaybeden Hillary Clinton'ın Ginsburg'ün yerine gelecek kişiyi "yeni başkanın seçmesi" çağrısı yaptığına yer verildi.

Amerikan toplumunun önde gelen isimlerinden biri olarak görülen Ginsburg'ün kadın hakları ve cinsiyet eşitliğine dair verdiği mücadelesi Eşitlik Savaşçısı (On the Basis of Sex) filmine konu olmuştu.

 

Independent Türkçe, Sky News, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU