ABD yönetimi Assange'ın kişiliğini nasıl sanık sandalyesine yerleştirdi?

Assange'ın karakterine olan bu takıntı, dikkatleri davanın prensiplerinden uzaklaştırarak WikiLeaks'in açığa çıkardıklarının öneminin gözden kaçmasına yol açıyor

Assange, geçen yıl 2012'den beri kaldığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde gözaltına alınmıştı (Reuters)

Noam Chomsky - Alice Walker

Julian Assange, Trump yönetiminin ABD devlet belgelerini yayımladığı için kendisine suçlama yönelterek basın özgürlüğüne en az bir kuşaktır görülen en tehlikeli saldırıyı gerçekleştirdiği Birleşik Devletler'e iadesine karşı verdiği mücadelesini sürdürmek için pazartesi günü Old Bailey'e götürüldü. Davayla ilgili haberler arasında, Assange'ı eleştirenler kaçınılmaz olarak onun görünüşüne, Ekvador Büyükelçiliği'nde mahsur kaldığı dönemdeki davranışlarına dair söylentilere ve başka müstehcen detaylara dair yorumlarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dikkati başka yöne çeken bu öngörülebilir yorumlar, siyasi ve kültürel söylemimizin acınacak halini simgeliyor. Eğer Assange gazetecilik yaptığı ve yönetimin suistimalini açığa çıkardığı için yargılanmak üzere iade edilirse, bunun basın özgürlüğü ve halkın bilgi edinme hakkı açısından yıkıcı sonuçları olacaktır. Yine de Assange'ın benzeri görülmemiş davasında tehlike altındaki önemli prensipleri ve karşı karşıya olduğu 175 yıl hapis cezasını ciddiyetle irdelemek yerine, çoğu kişi alakasız karakter portrelerine odaklanmayı tercih ediyor.

Assange, Ekvador Büyükelçiliği'nde kaykaya bindiği için, tweet attığı için, Hillary Clinton'a savaş kışkırtıcısı dediği için veya Britanya polisi tarafından gözaltına sürüklenirken derbeder durumda olduğu için yargılanmıyor. Assange, Irak ve Afganistan'da işlenen savaş suçları ve suistimallerin kesin kanıtlarını yayımlayarak dünya üzerindeki en güçlü ülkeyi utandırdığı için ABD'ye iade edilmekle karşı karşıya. Delillerin kaynağı olan ifşacı Chelsea Manning'in sözleriyle, Assange "birinci dünyanın üçüncü dünyayı nasıl sömürdüğünü" gösteren sağlam deliller yayımladı. Assange kişiliğinden ötürü değil gazeteciliğinden ve ilkelerinden dolayı sanık kürsüsünde.

İyi niyetli bilginlerin şu nakaratını muhtemelen duymuşsunuzdur:

Onu sevmek zorunda değilsiniz ama onu susturmaya yönelik tehditlere karşı çıkmalısınız.

Fakat bu nakarat, Assange'a karşı kullanılan manipülatif kinayeleri pekiştirerek meseleyi gözden kaçırıyor.
 


Hükümetler vahim ölçüde tehlikeli bir emsal yaratırken genelde dünyanın en sevilen insanlarının canını yakmaz. Yıkıcı, vatan haini veya sadece acayip olarak resmedebilecekleri kişileri hedef alırlar. Daha sonra bu özellikleri vurgulayarak toplumsal tartışmayı bilfiil çarpıtırlar.

Bunlar yeni teknikler değil. Daniel Ellsberg'in ABD yönetiminin Vietnam hakkındaki yalanlarını ifşa etmek için Pentagon Belgeleri'ni gazetecilere sızdırmasının ardından Nixon yönetiminin "Beyaz Saray Tesisatçıları", Ellsberg'in itibarını sarsmak için kullanılabilecek malzeme bulma umuduyla psikiyatristinin bürosuna girmişti. NSA (ABD'de Ulusal Güvenlik Dairesi, ç.n.) ifşacısı Edward Snowden da yalan yere Çinlilerle ve sonra da Ruslarla işbirliği içindeymiş gibi resmedilmişti. Askeri istihbarat analisti Manning'in akıl sağlığı ve toplumsal cinsiyet kimliği hakkında da sürekli ve yaygın bir takıntı vardı. Hükümetler haberciyi şeytanlaştırarak getirdiği haberi bozmaya çalışır.

Assange'ın iadesinin görüldüğü duruşmayla ilgili yapılan haberler alakasız konulara ve iftiralara dönüştüğünde iddia makamı çok mutlu olacak. Assange'ın sakalının sebebinin tıraş setine el konması olduğu veya Paul Manafort'un onu büyükelçilikte ziyaret ettiği haberlerinin uydurma olduğunun kanıtlanmasının neredeyse hiç önemi yok. Bu ufak tefek iddialar çürütülene kadar iş işten geçmiş olacak. En iyi ihtimalle gerçek sorunlar üzerine toplumsal tartışma rayından çıkarılacak; en kötü ihtimalleyse kamuoyu müesses nizam lehine manipüle edilecek.

Karakter takıntısı, dikkatleri davanın prensiplerinden uzaklaştırarak WikiLeaks'in açığa çıkardıklarının öneminin ve hükümetlerin kendi vatandaşlarından gizlediği suistimalin boyutlarının gözden kaçmasına yol açıyor. Assange'ın 2010'da yayımladıklarının Irak'ta ABD ordusunun gizlediği daha önce sayılmamış 15 bin sivil kaybı ifşa ettiğini dışlıyor. Baskıcı rejimlerin sadece hayal edebildiği şeyi ABD'nin başarmaya çalıştığı gerçeğini dışlıyor: Dünyanın dört bir yanındaki gazetecilerin ne yazıp yazamayacağını belirlemek. Sadece Assange'ın değil tüm ifşacıların ve bizzat gazeteciliğin sanık kürsüsünde olduğu gerçeğini dışlıyor.

* Bu makale, AssangeDefense.org'un eş başkanları Noam Chomsky ve Alice Walker tarafından yazılmıştır.

 


 

* Noam Chomsky ve Alice Walker'ın makalesinin tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Julian Assange kişiliği yüzünden yargılanmıyor ama ABD yönetimi sizin buna odaklanmanızı işte böyle sağladı

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU