Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, muhalefetin bir ortak aday sorunu yaşadığını ifade ederken, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün aday olup olmayacağı konusundaki tartışmaların son bulmasını istedi.
Karar’da “Muhalefetin ortak aday sorunu” başlığıyla bir yazı kaleme alan Taşgetiren, “Ben mesela sayın Gül’ün hem gündemde olduğunu hem de gölgede kaldığını düşünüyorum. Bu hem yıpranmayı getiriyor hem kendini savunamamayı” diyerek şu görüşlerini paylaştı:
Bunun netleşmesi kanaatimce en çok sayın Gül’ün kendi kişiliği açısından önemli. Şöyle düşünüyorum: Böyle bir köşede durup durup günün birinde ortak aday olarak ilan edilivermek siyaseten sağlıklı bir yol olduğu söylenemez. Bu halk tarafından yadırganır, parti tabanlarında tepki görür ve oturtulduğunuz “Tayyip Erdoğan karşıtlığı pozisyonu” gibi negatif bir pozisyon sizi anlatmaz. Bunu sayın Gül’ün de isteyeceğini sanmıyorum. Onun için belki ilk belli olması gereken husus sayın Gül’ün böyle bir ortak adaylığı ciddiye alıp almadığıdır. İkincisi böyle bir ihtimalin partilerde karşılığının bulunup bulunmadığıdır. Gül’ün pozisyonu netleştikten sonra Gül’ün tavrı da, partilerin tavrı da, siyasetin rengi de değişecektir. Şu anda yaşananlar anlamsız top çevirmeden ibaret gözüküyor.
“Muhalefetin ortak aday sorunu”
Cumhur İttifakı’nın oy oranlarının düştüğüne dair kamuoyu araştırmaları olduğunu da ifade eden Taşgetiren, “En son Avrasya Araştırma Merkezi yüzde 43 olarak tespit edildiğini açıkladı. Güvenilir mi, daha düşük mü daha yüksek mi tabii ki tartışılır” dedi.
Taşgetiren şöyle devam etti:
Bunca uzun süre, bunca sorun, düşmesi normal, ama iktidara mesafe konunca oylar nereye gidecek, bir çekim alanı var mı sorusu her zaman sorulur. Bu da muhalefetin bir çekim merkezi olabilmesi ile ilgili. Sistem bir tür başkanlık sistemi ve siyasetin odak noktası başkan adayları ile ilgili. Cumhur İttifakı Tayyip Erdoğan’ın şahsında bir oy merkezileşmesini temsil ediyor. Devlet Bahçeli veya diğer paydaşların bir başkan sorunu yok. Muhalefet ise çok ciddi bir ortak aday sorunu yaşıyor. Oradaki sancı muhalefette olma noktasında ortaklık, ama siyasi yelpazede farklılıktan kaynaklanıyor. Aslında Ak Parti ile MHP çizgisi de önemli farklılıklar içeriyordu, ama Erdoğan ve Bahçeli’nin başat kişilikleri bu iki partinin farklılıklarını geri plana itti ve iktidar zemininde renklerin karıştığı bir siyasi bileşke ortaya çıktı.
Independent Türkçe, Karar