Kovid-19 aşısının 2021’de piyasaya çıkacağına inanmak için 7 neden

Virginia Üniversitesi’nden Tıp Profesörü William Petri, aşının önümüzdeki yıl erişilebilir hale geleceğine inanmak için birçok neden sıralıyor

Bir araştırmacı, Kopenhag Üniversitesi laboratuvarında yeni koronavirüs için aşı üzerinde çalışıyor, Mart 2020 (AFP)

Bilim insanları dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisine çare bulmak için adeta yarışıyor. Ve yarış hızlandıkça Kovid-19 aşısının önümüzdeki yıl içinde erişilebilir hale geleceğine dair umutlar da artıyor. Ancak HIV gibi virüsler için hala aşı geliştirilememesi, birçok kişinin umutsuzluğa kapılmasına neden oluyor.

Virginia Üniversitesi’nden Tıp Profesörü William Petri ise aşının 2021’de geleceğine inanan uzmanlardan biri. ABD Ulusal Sağlık Sistemi’nden ve Bill ve Melinda Gates Vakfından araştırma fonu alan Petri, söz konusu tahmini mevcut çalışmaların ulaştığı noktaya dayanarak yaptığını söylüyor.

Konuyla ilgili görüşlerini The Conversation’da kaleme alan Petri, aşının önümüzeki yıl geleceğine inanmak için birçok neden sıralıyor:

1. Bağışıklık sistemimiz Kovid-19’u iyileştirebiliyor

Petri’ye göre Kovid-19 vakalarının yüzde 99’unda hasta enfeksiyondan kurtuluyor ve virüs vücuttan temizleniyor. Kalan vakalar ise virüsü üç ay kadar taşıyabiliyor ama genellikle bulaştırmıyor. 

Bu nedenle, yeni koronavirüs için aşı geliştirmek, bağışıklık sisteminin virüsü doğal yollarla tedavi edemediği HIV gibi enfeksiyonlara kıyasla daha kolay.

2. Virüsün sivri uçlu proteinini hedefleyen antikorlar virüsü engelliyor

Olası bir aşının, Sars-CoV-2'nin yüzeyindeki sivri uçlu proteine ​​karşı antikor üretimini teşvik edeceği düşünülüyor. Klinik deneylerdeki aşılar da laboratuvardaki hücrelerde virüs enfeksiyonunu önleyen sivri uçlu protein karşıtı antikorları üretebiliyor.

3. Sivri uçlu proteinin savunmasız noktaları var

Koronavirüs insan hücrelerine girmek ve buralarda çoğalmak için sivri uçlu proteinleri kullanıyor. Ancak bu protein, antikorların bağlanabileceği ve onu etkisiz hale getirebileceği birçok savunmasız noktaya sahip. Bu iyi bir haber çünkü virüsün aşıdan kaçınmak için mutasyona uğraması zor olacak.

Petri’ye göre bu antikorlardan kaçınmak için proteinin birden fazla parçasının mutasyon geçirmesi gerekiyor. Proteinde çok sayıda mutasyon gelişmesi ise insan hücrelerine bağlanma yetisini zayıflatabilir.

4. Geliştirilmekte olan birçok aşı mevcut

Yalnızca ABD yönetimi, Warp Speed ​​Operasyonu’yla birkaç farklı aşının geliştirilmesini destekliyor. Bu operasyonun amacı, Ocak 2021'e kadar 300 milyon dozluk güvenli ve etkili bir aşı sağlamak.

Kendi ülkesindeki aşı yatırımlarından bahseden Petri, yönetimin, 7 farklı Kovid-19 aşısına 8 milyar dolar yatırdığını söylüyor.

5. Bazı aşılar, denemelerde Faz I ve Faz II’yi geçti

Faz I ve Faz II denemeleri, bir aşının güvenli olup olmadığını ve bağışıklık tepkisi oluşturup oluşturmadığını test ediyor. Şimdiden üç farklı aşı denemesinden umut veren sonuçlar elde edildi.

Petri; Moderna, Oxford ve Çin merkezli CanSino şirketinin aşılarının Faz I ve Faz II testlerinde güvenilirliklerini kanıtladığını söylüyor.

6. Faz III denemeleri devam ediyor

Aşı geliştirme sürecinin son adımı olan Faz III denemesinde aşı, işe yarayıp yaramadığının görülmesi için binlerce kişi üzerinde test ediliyor. Moderna ve ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından üretilen aşıyla Oxford ve AstraZeneca işbirliğiyle geliştirilen aşı, Temmuz ayında Faz III denemelerine başladı. Diğer aşıların da birkaç hafta içinde bu aşamaya geçmesi bekleniyor.

7. ABD aşı dağıtımcılarıyla sözleşme imzaladı

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'deki en büyük aşı dağıtımcısı McKesson Corp, olası bir Koid-19 aşısını gerekli yerlere dağıtmak için ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’yle (CDC) sözleşme imzaladı.

Bu nedenle Petri, Kovid-19 aşılarının güvenli olup olmadığını 2020'nin sonlarında öğrenebileceğimizi düşünüyor.

Bilim insanı, yıl sonunda, koronavirüsten en çok etkilenen ülke konumundaki ABD’nin hangi aşıyı kullanması gerektiğini belirleyeceğine inanıyor.
 

Independent Türkçe, The Conversation

DAHA FAZLA HABER OKU