Netflix, Minnoşlar filminin tanıtımında çocukları cinsel obje olarak göstermekle suçlandı

Tepkinin ardından dijital yayın devi posteri ve özeti değiştirdi

35 yaşındaki Maïmouna Doucouré'nin ilk uzun metrajlı filmi, tepkilere neden oldu (Zangro)

Netflix, Fransız filmi Minnoşlar (Cuties) için yaptığı tanıtımda 11 yaşındaki kız çocuklarını cinselleştirmekle suçlandı.

Fransa'da Mignonnes adının verildiği film, Senegalli Müslüman bir geleneksel aileden gelip dans grubuna katılan bir kız çocuğunu konu alıyor. Maïmouna Doucouré'nin yazıp yönettiği film, bu yıl Sundance Film Festivali'nde Dramatik Dünya Sineması kategorisinde yönetmenlik ödülünü kazandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doucouré, Cineuropa'ya filmle ilgili verdiği röportajda "11 yaşlarında bir grup genç kızın sahneye çıktığını ve çok açık kıyafetler giyerek çok hissî bir şekilde dans ettiğini" gördükten sonra konsepti geliştirdiğini anlattı. "Şok geçirdiğini" ve "ortaya koydukları cinsel ulaşılabilirlik imajının farkında olup olmadıklarını" merak ettiğini söyledi.

Netflix'in film tanıtım afişinde çocuklar, şort ve göbeği açık tişörtler giyerken, yerde diz çökme ve çömelme de dahil çeşitli dans pozları sergilerken görülüyor.

Buna karşın Fransa'daki afiş, grubu daha az açık kıyafet giyip havaya alışveriş torbaları fırlatırken gösteriyor.


Birçok Twitter kullanıcısı tanıtımların ne kadar farklı olduğuna işaret ederken bir kişi şöyle yazdı:

Minnoşlar posterinin Fransız versiyonunu Amerikan versiyonuyla karşılaştırmak ilginç... Fransız versiyonu daha çok 'Çocuklar eğleniyor!' gibi hissettiriyor, Amerikan versiyonuysa gerçekten de... iğrenç. #Netflix'in pazarlama ekibinin hesap vermesi gereken birçok şey olduğunu düşünüyorum.

Bir diğeri kişiyse şu ifadeleri kullandı:

Az önce Netflix'teki Minnoşlar filminin fragmanını buldum ve genç kızların bariz bir şekilde cinselleştirilmesi İĞRENÇ. Kimse çocuğunun bu şekilde giyinmesini ve poz vermesini istemez. NEDEN KİMSE BUNDAN BAHSETMİYOR?

Netflix'in yazdığı film özeti de eleştirilere maruz kaldı. Tepkilerden önce dijital yayın devinin özetinde şunlar söyleniyordu:

11 yaşındaki Amy, twerk (kalçayı sallayarak yapılan dans -ed.n.) yapan bir dans ekibinin büyüsüne kapılır. Onlara katılma ümidiyle ailesinin geleneklerine meydan okuyarak dişiliğini keşfetmeye başlar.

Şimdiyse yazı şu şekilde değiştirildi:

11 yaşındaki Amy, özgür ruhlu bir dans ekibinin büyüsüne kapılınca muhafazakar ailesinin geleneklerine baş kaldırmaya başlar.

Metro.co.uk'a yaptığı açıklamada Netflix "Bu, filmin doğru bir temsili değildi, bu yüzden görüntü ve açıklama güncellendi" ifadesini kullandı.

Change.org'da da "çocuk pornografisini teşvik ettiği" gerekçesiyle filmin kaldırılmasını isteyen bir imza kampanyası başlatıldı. Haber yazılırken 20 binden fazla imza toplanmıştı.

Film eleştirmenlerden olumlu eleştiriler aldı. Screen Daily'den Fionnuala Halligan, Minnoşlar'ın "açık bir şekilde olgun izleyicileri şoke ederek, günümüzde masumiyetin yok edilmesi üzerine düşündürecek şekilde tasarlandığını" söyledi.

Hollywood Reporter'dan David Rooney ise filmin "kolay etkilenen genç kızları vücutlarını fazlasıyla cinselleştirmeye yönelten kültüre karşı eleştirel bir bakış açısı" sunduğunu belirtiyor.

Cineuropa'ya konuşan yazar ve yönetmen Doucouré şunları söyledi:

Bugün bir kadın ne kadar seksi ve nesneleşmiş bir haldeyse sosyal medyada o kadar değerli görülüyor. Ve 11 yaşındayken tüm bu mekanizmaları tam olarak anlayamıyorsunuz ama benzer bir sonuç elde etmek için diğerleriyle aynı şeyi yapma, taklit etme eğiliminde oluyorsunuz.
Bunun hakkında konuşmamızın, konuya dair tartışma yapmanın acil olduğunu düşünüyorum.

Minnoşlar, Netflix'teki galasını 9 Eylül'de yapacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU