"Kudüs Muhafızı" Raid Salah yeniden cezaevinde

1948 İslami Hareketi'nin liderlerinden Şeyh Raid Salah, İsrail mahkemesi tarafından kendisine verilen hapis cezasını çekmek üzere teslim oldu

Filistin'de 'Kudüs Muhafızı' olarak bilinen Salah, İsrail tarafından verilen hapis cezasını çekmek üzere teslim oldu / Fotoğraf: AA

1948 Filistin İslami Hareketi'nin kuzey kanadının lideri Şeyh Raid Salah, hakkındaki hapis cezasına yapılan itirazın İsrail mahkemesi tarafından reddedilmesi üzerine bu sabah 17 aylık fiili hapis cezasını çekmek üzere İsrail makamlarına teslim oldu.

Hayfa yakınlarındaki Celme Hapishanesi idaresine teslim olan Şeyh Salah’ı yüzlerce seveni uğurladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Savunma heyetinden yapılan yazılı açıklamada, Kudüs ve Mescid-i Aksa savunması nedeniyle Şeyh Salah'ın yaklaşık 40 yıldır İsrail makamları tarafından sistematik bir şekilde takibat altında tutulduğu vurgulandı.

Açıklamada, Şeyh Salah’ın "zalim siyonist rejim" tarafından siyasi, dini ve fikri olarak baskı ve kovuşturmaya maruz kaldığına dikkat çekilerek, İsrail makamlarının böylesi bir süreçte Şeyh Salah'ı hapse atmakta kasıtlı davrandığı ve bu süreçte yaşanacak herhangi bir kötü sonuçtan sorumlu olacağı kaydedildi.

Hayfa Merkezi Mahkemesi, 16 Temmuz’da savunma heyetinin hapis cezasına itirazını reddederek, Salah'ın 28 aylık fiili hapis cezasına 16 Ağustos'ta başlamasına hükmetmişti.

Raid Salah.jpg
Raid Salah, İsrail Ordusu'nun saldırısına uğrayan Gazze filosundaki aktivistlerden biri oldu / Fotoğraf: AA 


Raid Salah kimdir? 

Şeyh Raid Salah 1958 yılında Ummul Fahm'da doğdu.

Ummul Fahm Lisesi'ni bitirdikten sonra El-Halil Üniversitesi'nde İslam hukuku alanında eğitim aldı.

Salah, 1948'te İsrail tarafından gaspedilen Filistin topraklarının müdafasında en önemli liderlerden biri olarak öne çıktı.

1993 ve 1998 yılındaki Ummul Fahm belediye seçimlerini kazanan Salah özellikle 2003 yılından sonra aktif olarak İslami hareketin önemli liderlerinden biri oldu.

2001'de  belediye başkanlığı görevinden istifa etme kararı alan Salah, İsrail toprakları içinde yaşayan Filistinlilerin kurduğu 1948 Filistin İslami Hareketi'nin başkanlığını yapmaya başladı.

2003 yılında yapılan seçimlerde Hamas adına yaptığı çalışmalardan sonra İsrail istihbaratı tarafından yakın takibe alınan Salah tutuklanarak 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İki yıl hapiste tutulduktan sonra şartlı olarak serbest bırakılan Salah'ın İsrail dışına çıkmasına izin verilmedi.

Ayrıca Mayıs 2010'da İsrail Ordusu'nun saldırısına uğrayan Gazze filosundaki aktivistlerden biriydi.

Son yıllarda ise özellikle fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa ve Kudüs'e karşı komplolarını kamuoyuna açıklayan Salah, "İsrail'in işgaline" karşı her koşulda en ön safta mücadelesini sürdürüyor.

"Kudüs Muhafızı" ve  "Mescid-i Aksa Fedaisi"  olarak adlandırılan Salah, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik girişimleri ve Filistinlilerin, "Yahudileştirme" olarak nitelendirdiği, Kudüs'te yeni yerleşim yerleri kurulmasına en çok karşı çıkan Filistinli liderlerden biri olarak tanınıyor.
 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU