ABD'yi rahatsız eden yakınlaşma: İran ordusunun süpermarket zinciri, Venezuela'da şube açtı

Geçmişi 60 yıl öncesine uzanan İranlı tarım ticareti devi, başka ülkelerde de hizmet veriyor

Venezuela gıda programı CLAP'in dağıttığı tedarik paketlerini alan vatandaşlar (AP)

Son zamanlarda Venezuela ve İran arasında petrol tankerlerinin hareketliliğinden rahatsız olan ABD’nin kaygısını artıran yeni bir gelişme yaşandı.

Wall Street Journal’ın (WSJ) yetkililere ve edindiği kayıtlara dayandırdığı habere göre, ABD’nin “terör örgütü” ilan ettiği İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun yanı sıra bu ülkenin nükleer programıyla bağlantısı olduğu ifade edilen İranlı büyük bir şirket Venezuela’da ticari faaliyetlerine başladı.

İranlı firmanın, “kara para aklama operasyonun parçası olduğu” gerekçesiyle ABD yaptırımına tabi tutulan Nicolas Maduro yönetimi acil gıda programıyla (CLAP) birlikte çalıştığı belirtilirken, son gelişmenin Washington’ın endişelerini artırdığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD yaptırımlarına maruz kalan bu ülkeler arasındaki diplomatik, askeri ve ticari ilişkilerin geliştiğine dikkati çeken WSJ, tarafların gidişattan memnuniyet duyduğunu ve İran’ın Caracas Büyükelçiliği’nin Twitter’da “İki ülke arasındaki dostça ve kardeşçe ilişkilerde yeni bir başarı” paylaşımı yaptığını aktardı.

İranlı Büyükelçi Hüccetullah Sultani’nin açıklamaları ve deniz taşımacılığı takip eden kuruluşlarından edinilen verilere göre, Venezuela’daki İranlı ilk süpermarket için gıda dolu sevkıyatın 21 Haziran’da yola çıkmış olduğu belirtildi.

Haberde süpermarketin girişinde İran ordusunun sahip olduğu Delnuş ve Varamin adlı firmaların reklamlarının yer aldığı, söz konusu iki şirketin süpermarket zinciri Etka’nın yan kuruluşları olduğu ifade edildi.

İsa Rızai’nin başında olduğu Etka, (ABD Hazine Bakanlığı’na göre balistik füze gelişiminde rolü olduğu iddiasıyla) yine yaptırım listesinde bulunan İran Savunma Bakanlığı ve Silahlı Kuvvetler Lojistik Hizmetleri’ne bağlı olarak hizmet veriyor.

Kuruluşu 60 yıl öncesine uzanan Etka, orduda görevli kişilerin ailelerine hizmet sunmayla adım attığı sektörde bir gıda devine dönüştü ve şu an 500 süpermarketle ülkenin en büyük market zinciri konumunda bulunuyor. Irak ve Tacikistan’da da hizmet veren şirketin Suriye ve Rusya pazarına girmek için görüşmeler yaptığı belirtiliyor.  
 


Öte yandan Amerikalı yetkililer ve savcılar, Venezuela gıda programı CLAP’in Kolombiyalı işadamı Alex Saab’ın sahip olduğu ya da kontrol ettiği şirketler üzerinden yüksek fiyatlı gıda ithalatı yapıp işlemleri sahte faturalandırarak kara para aklama operasyonları gerçekleştirdiğini iddia ediyor.

Maduro’ya yakın olduğu belirtilen Saab, Interpol’ün çıkardığı yakalama kararının ardından söz konusu suçlamalardan haziran ayında tutuklanırken, Amerikalı yetkililer Kolombiyalı işadamının İran’dan dönüş yolunda yakalandığını belirtmişti.

Venezuela Dışişleri Bakanlığı ise Saab’ın gıda tedarikinin yanı sıra ilaç ve tıbbi malzeme gibi diğer ihtiyaçlar için hükümet adına görevlendirilmiş olduğunu bildirmişti.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU