Eylem çağrısı: Yasadışı yaban hayatı ticaretiyle mücadelede yardımınız gerekiyor

Bu korkunç uygulamaları sona erdirmek adına birlikte nasıl çalışabileceğimiz konusunda şirketlerden, uzmanlardan ve kuruluşlardan bizimle iletişime geçmelerini istiyoruz

Pangolinler yasadışı avcılık nedeniyle nesli tükenme tehlikesi altında (AFP)

Bugün yasadışı yaban hayatı ticaretiyle dünya genelinde mücadele için eylem çağrısı yapıyorum. Bu benim kalbimde yer etmiş bir konu ve geçmiş hatalardan ders çıkarıp gezegenimizin geleceğini güvence altına almak için aciliyeti olan bir görevi temsil ediyor.

Dünya ekonomisini yerle bir eden, yüz binlerce insanı öldüren ve çevre gibi konularda ilerlemeyi durduran koronavirüs önlenebilirdi. Bu virüs büyük ihtimalle Çin'de pangolinler gibi nadir hayvanların ve yarasalar gibi vahşi hayvanların satıldığı bir canlı hayvan pazarında ortaya çıktı.

The Independent son birkaç ayda Asya genelinde bu tür başka pazarların olduğunu keşfetti. Şimdi bu korkunç uygulamaları sona erdirmek adına The Independent ve Evening Standard öncülüğünde yürüttüğümüz genişletilmiş kampanya, hem insanlığın hem de doğal yaşamın yararına olacaktır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bundan dolayı, söz konusu tehlikeyi ortadan kaldırmak için nasıl birlikte çalışabileceğimiz konusunda bireylere, uzmanlara ve kuruluşlara bizimle iletişime geçmeleri çağrısında bulunuyoruz.

Beni Sovyet Bilimler Akademisi Biyoloji Bölümü Başkanlığı yapmış dedem Vladimir Sokolov büyüttü. Çevre hareketinin öncülerinden ve küresel sürdürülebilirliğin ilk savunucularından biriydi. Çocukluğumda beni mutlu etmek için her türlü egzotik hayvanı öğretmesine dair harika anılara sahibim.

Ne var ki yaban hayatı öyle insan oyunundaki figüranlar değil ve pangolinlerin durumu ibret verici trajik bir örnek teşkil ediyor. Kaçak avcılık bu hayvanları, ciddi derecede nesli tükenme tehlikesi altındaki bir tür haline getirdi. Ortada rahatsız edici bir simetri var: Pangolin popülasyonunu önemli ölçüde yok eden ticaret, yönünü insanlara saldırmaya çevirdi.

Kovid-19'un kökenleri karanlıkta kalacak. Sonuçları ise hiç de öyle değil. Yasadışı yaban hayatı ticareti sona ermeli. SARS'la birlikte sadece bu yüzyılda iki pandemiye yol açmış olabilir. Yaban hayatı ticareti gelişmekte olan ülkelerde ekosistemleri ve bozulmuş ekonomileri tahrip etti.

Bu amaçla The Independent ve Evening Standard, hamisi olduğum yaban hayat hayır kuruluşu Space for Giants (Devlerin Alanı) ile ortaklık kurdu. Space for Giants, filleri kaçak avcılığa karşı korumak için Afrika genelinde çalışan, dünyaca ünlü doğal çevreyi koruma kuruluşu. Kıtayı kapsayan fildişi ticaretiyle mücadele etmek ve zarar görmüş toplulukları korumak için 2014'te okurlarımızın yardımıyla 500 bin sterlin (yaklaşık 4,3 milyon TL) toplamayı başardık.

Space for Giants artık koruma altındaki bölgeleri yönetiyor, korucuları görevlendiriyor ve yaban hayatı savunarak bu yaşam alanına yönelen suçlulara göz açtırmamak için dünya genelinde farklı hükümetlerle birlikte çalışıyor. Kenya'nın Laikipia bölgesindeki kaçak avlanmada yüzde 84'lük bir azalma yaşanmasında katkısı var. Bu yaban hayatı kampanyasında da bölgedeki gözümüz kulağımız olacak.
 


#StopTheWildlifeTrade (Yaban Hayatı Ticaretini Durdurun) kampanyamız iddialı ve kapsamlı. Bu durumun ölçeği ve riskleri hakkında farkındalık yaratmak ve tüketicilerin tutumlarını değiştirmek için çalışacağız. Space for Giants'ın hayati öneme sahip koruma çalışmalarını desteklemek için fon toplayacağız. Ve vahşi hayvanların yasadışı ticaretini düzenleme altına almak adına uluslararası bir çabaya öncülük etmek için dünyanın dört bir yanındaki kuruluşlar ve hükümetlerle işbirliği yapacağız.

Bu işbirliğimiz, hayvan ürünlerine yönelik talebin çoğunun geldiği Asya'daki hükümetleri de kapsayacak ve öyle olmak zorunda. Bu talep genellikle geleneksel ve modası geçmiş bir tıp anlayışına dayanıyor.

21. yüzyılda yaşıyoruz: Ayı safrası, pangolin pulu ve gergedan boynuzu modern tıbbın yerini tutamaz. Ancak anketlere bakıldığında çoğu Çinli bizim tarafımızda ve yaban hayatı ticareti karşısında en az bizim kadar dehşete kapılmış haldeler.

Asya hükümetleri bu kampanyadaki ortaklarımız olacak ve onlar da koronavirüsten bizim kadar kötü etkilendi. Onlara bir zeytin dalı uzatıyorum: Hadi gelin bu küresel sorunu çözmek için birlikte çalışalım.

Birleşik Krallık önümüzdeki yıl Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na (COP26) ev sahipliği yapacak. Çin'in bu yıl Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi toplantısına ev sahipliği yapması bekleniyor. Her iki konferansın da yasadışı yaban hayatı ticareti konusundaki sağlam taahhütleri, kritik önem taşıyan diplomatik ilişkiler için güçlü bir temel oluşturacaktır.

Diğer pek çok şeyin yanı sıra büyükbabam bana yaban hayatına saygı duymayı da öğretti. Bu da ömür boyu sürecek koruma çalışmalarımı şekillendirdi.

Bugün hayatta olsa doğayı korumaya yönelik bu girişimden gurur duyacağını ve sizden yardım talep ederken bana katılmayı isteyeceğini düşünüyorum.

Evgeny Lebedev, The Independent ve Evening Standard'ın hissedarıdır

 

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU