Fransız Devrimi'nde giyotine gönderilen 500 kişinin kalıntıları bir anıtın duvarlarında bulundu

Uzmanlar, giyotinle idam edilen yaklaşık 500 kişinin o dönem Expiatoire Şapeli’ne gömülmüş olabileceğini tahmin ediyor

Fransız Devrimi sırasında kullanılan giyotinlerden biri 2018'de müzayedede satılmıştı (De Agostini Picture Library)

Fransız Devrimi sırasında giyotinle idam edilen yaklaşık 500 kişinin kalıntılarının Paris’te yer alan önemli anıtlardan birinin duvarlarına gömülmüş olabileceği tahmin ediliyor. 

The Guardian'ın haberine göre keşif, Kral XV. Louis’nin metresi Madame du Barry’nin, Olympe de Gouges’in ve Fransa’da Terör Dönemi’nin mimarı Maximillien Robespierre’in mezarlarının şehrin altında bulunan yeraltı mezarlarına defnedildiğine yönelik tarihi açıklamayı sorgulanır hale getiriyor. 

Araştırmacılar, şapelin duvarlarındaki kemiklerin keşfinin ardından şimdi Expiatoire Şapeli’ni detaylı biçimde inceliyor. Şapel 1800’lü yılların ilk çeyreğinde XVI. Louis ve karısı Marie Antoinette anısına inşa edilmişti. 

Şapelin yöneticisi Aymeric Peniguet de Stoutz, yapının sütunları arasındaki duvarlarda anormallikler fark ettikten sonra araştırmacıları çağırdı. Binanın temellerine zarar vermekten endişe duyan Fransız yetkililer, araştırma sırasında kamera kullanılmasını istedi. 

Arkeolog Philippe Charlier, raporunda Peniguet de Stoutz’un hipotezini doğruladı:

Alt şapelde muhtemelen kemiklerin konduğu, deriyle gerilmiş 4 ahşap kutu bulunuyor. Burada kemik parçalarıyla karışmış toprak mevcut.

Keşfin, o dönem giyotinden geçirilen kişilere ne olduğuna yönelik gizemin farklı boyutlarına ışık tutması bekleniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Expiatoire Şapeli, giyotinin sıklıkla kullanıldığı Devrim Meydanı’nın (şu an Concorde Meydanı) uzağında bulunmayan Madeleine mezarlığının bulunduğu yerde 19. yüzyılın başlarında inşa edildi.

1794’te yer kalmadığı için kapatıldığı aktarılan mezarlık, giyotin kurbanlarının bedenlerinin konulduğu 4 alandan biriydi.

XVIII. Louis 1814’te kral olduğunda kardeşi XVI. Louis’nin ve Marie Antoinette’in kalıntılarının buradan çıkarılmasını Saint Denis Bazilikası’na defnedilmesini istemişti.

Tarihçiler devrimin 500 aristokratik kurbanının ve Robespierre gibi kişilerin kalıntılarının başka bir mezarlığa ve sonrasında yeraltı mezarlarına defnedildiğini düşünüyordu. 

Peniguet de Stoutz, yapıda daha fazla araştırma yapılmasını talep ediyor. Le Parisien’e konuşan Stoutz şu ifadeleri kullandı:

Şimdiye dek, şapel sadece kraliyet ailesinin anısına bir anıt olarak hizmet etti, ancak onun devrimin mezarlığı olduğunu da keşfettik. Adli patolog fotoğraflarda insan el ve ayak kemikleri gördüğünü doğruladığında ağladım.

 

The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU