Kuzey Avrupa'da artan radyasyon, Rus nükleer santralinde "hasara işaret ediyor" olabilir

Rus yetkililer St. Petersburg ve Murmansk'taki güç santrallerinde herhangi bir sızıntı ya da arıza bulunduğunu kabul etmedi

2018 tarihli fotoğrafta Rusya'nın St. Petersburg kentinde inşa edildikten sorna Arktik bölgesine doğru yola çıkan, yüzen nükleer güç santrali  'Akademik Lomonosov' görülüyor (AP)

Kuzey Avrupa'da tespit edilen düşük düzeydeki radyasyon, Rusya'nın batısındaki bir nükleer güç santralinin arızasından kaynaklanıyor olabilir.

Finlandiya, Norveç ve İsveç'ten nükleer güvenlik yetkililerinin hepsi bu haftanın başında İskandinavya çapında ve bazı Kuzey Kutbu bölgelerinde radyoaktif izotoplarda (radyoaktivitede) artış tespit ettiklerini duyurdu.

İsveç Radyasyon Güvenliği Kurumu, salı günü radyasyonun kaynağını doğrulamanın mümkün olmadığını bildirirken, İskandinav komşularının verilerini analiz eden Hollandalı yetkililer radyasyonun Rusya'nın batısından kaynaklandığı sonucuna vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hollanda'daki Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü cuma günü yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:

Bu radyonüklitler (radyoaktif atom çekirdekleri) yapay, bu  da insan faaliyetlerinin eseri olduklarını gösteriyor. Nüklitlerin bileşimi bir nükleer elektrik santralindeki yakıt olarak kullanılan bir elementteki zarara işaret ediyor olabilir ancak ölçümlerin sayısındaki sınırlılık nedeniyle belirli bir kaynak konumu tespit edilemez.

Ancak Rusya'nın nükleer güç işletmecisi Rosenergoatom, ülkenin kuzeybatısındaki iki güç santralinde herhangi bir problem bulunduğunu reddediyor.

Rus haber ajansı Tass, isimsiz bir Rosenergoatom sözcüsünün ifadelerini aktardı. Sözcü, biri St. Petersburg ve diğer Murmansk yakınlarında yer alan iki santralin de "normal şekilde, radyasyon seviyeleri standartlar içinde kalarak" işlemekte olduğunu söyledi.

Sözcü, iki santraldeki radyasyon seviyesinin haziran ayının tamamı boyunca değişmediğini ekledi.

Santrallerin ikisi de normal düzende çalışıyor. Ekipmanların çalışmasına ilişkin herhangi bir şikayet mevcut değil. Korma kaplarının dışına radyonükleit salımıyla ilişkili hiçbir olay bildirilmedi.

İskandinavya'da saptanan farklı ve düşük seviyeli izotoplar ne insan ne de çevreye zararlı.

Ancak diğer kurumlar da bu hafif artışı tespit etti. Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü (CTBTO) de cuma günü yaptığı açıklamada İsveç'teki radyasyon takip alıcılarının, kuzeybatı Avrupa hava sahasında birkaç zararsız izotopun hafif artışını saptadığını bildirdi.

Rusya şu anda çalışmakta olan 10 santraliyle dünyanın en büyük nükleer güç üreticilerinden biri ve birkaç tanesi daha inşaat halinde.

Ülkenin nükleer güç işletmecisi şirketi aynı zamanda Hindistan, Türkiye ve İran gibi diğer ülkelerde inşa edilecek ve Rus teknolojisiyle çalışacak nükleer güç istasyonları için milyar dolarlık anlaşmalara imza atmış durumda.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU