Siyahi aktör Don Cheadle: Polis beni defalarca durdurdu, kafama silahlar dayandı

Cheadle yaşananların halihazırda bilindiğine dikkat çekti

Cheadle, 2005'te Hotel Rwanda'daki performansıyla Oscar'a aday olmuştu (AP)

The Tonight Show Starring Jimmy Fallon’a video bağlantısıyla konuk olan aktör Don Cheadle, polis ve ayrımcılıkla olan geçmiş deneyimlerini anlattı. 

Deadline'da yer alan habere göre oyuncu polisin kendisini sayısız kez durdurduğunu ve çok genç yaştan kolluk kuvvetleriyle karşı karşıya geldiği durumları nasıl yöneteceğini öğrendiğini söyledi.

Cheadle sözlerini şöyle sürdürdü:

Sanıyorum çok sayıda siyahi kişinin ebeveynlerinden kolluk güçleri karşısında nasıl davranması gerektiğini, eve geri dönebilme ve güvende kalmayı garantileyen kuralları ve yükümlülükleri dinlediği hikayeleri vardır. Ne yazık ki bu aklımıza çok genç yaşta konulan bir şey.

Cheadle, Kansas, Missouri’de “çoğunluğu siyahilerin oluşturduğu bir mahallede” büyüdüğünü ve nadiren polis gördüğünü, polisin ciddi bir sorun teşkil etmediğini söyledi. Ancak oyuncunun ailesi banliyöye taşındığında işler değişmiş.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cheadle, “Orada azınlıktaydık, işler çok farklıydı. Okulda olduğum ve kesinlikle ırk temelli ayrımcılık kaynaklı şekilde, sıklıkla zorbalığa maruz kaldığım bir zamandı. Yine bu sıralar polislerin benimle aynı takımı tutmadığını ve farklı bir muamele olduğunu yavaş yavaş görmeye başlamıştım” diye konuştu.

Oyuncu, bu muamelenin Los Angeles’a taşındığı sırada da devam ettiğini söyledi.

Yolda durdurulurduk. Demek istediğim, ben sayamayacağım kadar çok durduruldum. Kafama silahlar dayanırdı. Her zaman ‘eşkale uyuyordum’.

Cheadle, “Bu defalarca tekrar eden bir şeydi. Polis elinde yok yere öldürülmenin ucundan dönen iyi dostlarım var. Bununla ilk karşılaşmam, bunca video ortaya çıkmaya başladığında olmadı, olduğunu pekala bildiğimiz şeylerdi, yalnızca görüntülü kayda alınmıyorlardı” dedi.

 

Deadline

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU