Siyahi yönetmenlerin imzasını taşıyan, herkesin izlemesi gereken 14 film

Empire öne çıkan 14 yapımı derledi

Queen & Slim'in başrollerinde Jodie Turner-Smith ve Daniel Kaluuya var (Fotoğraflar: IMDb)

ABD'nin Minneapolis kentinde beyaz bir polisin siyahi Amerikalı George Floyd'u gözaltına alırken öldürmesiyle başlayan toplumsal tepki süreci devam ederken, sinema dergisi Empire da siyahi yönetmenlerin öne çıkan 14 filmini derledi.

Daha fazla okuma, izleme, dinleme ve öğrenme çağrısı yapan Empire, filmlerdeki siyahi sese kulak vermenin her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı.

Empire, siyahi deneyiminin anlaşılmasına yardım edecek çok sayıda film olduğuna dikkat çekerek bu yapımlardan 14’ünü şöyle sıraladı:

Do The Right Thing (1989)

 

Yönetmen: Spike Lee

Filmin senaryosunu da kaleme alan ünlü yönetmen Spike Lee, 30 yıl önce beyazperdeye yansıttığı, ne akıllı telefonların ne de sosyal medyanın olduğu bu hikayeyle adeta günümüze ışık tutuyor. Senenin en sıcak günlerinden birinde, Brooklyn’de geçen hikayede nefretin ve bağnazlığın gittikçe şiddete dönüşen haline şahit oluyoruz.

Son Durak (Fruitvale Station – 2013)

 

Yönetmen: Ryan Coogler

Oscar, kenar mahallede yaşayan 22 yaşında genç bir erkektir. Bir gün uyandığında, daha iyi bir evlat, daha iyi bir sevgili ve daha iyi bir baba olmaya karar verir. Ancak işler hiç de istediği gibi kolay olmaz. Bu arada yaşadığı mahallenin karakolu işleri tamamen kontrol altına almak için vargücüyle halka eziyet etmektedir ve Oscar'ın yaşadıklarını neredeyse tüm dünya öğrenecektir.

Blindspotting (2018)

 

Yönetmen: Carlos Lopez Estrada

Şartlı tahliye sürecindeki siyahi bir adam, dengesiz bir ruh haline sahip beyaz arkadaşıyla ilişkisini yeniden gözden geçirmeye başlar. Film, polis şiddeti ve beyaz ayrıcalığı konusunu farklı bir açıdan ele alıyor. 

Artık Çocuk Değiller (Boyz N The Hood – 1991)

 

Yönetmen: John Singleton

Los Angeles arka sokaklarında yaşayan üç genç erkeğin yaşamlarına odaklanan film ırk, ilişkiler, şiddet ve geleceğe dair beklentilere dair sorunları ele alıyor.

See You Yesterday (2019)

 

Yönetmen: Stefon Bristol

İki Brooklynli ergen dahi, içlerinden birinin erkek kardeşinin bir polis memuru tarafından öldürülmesine engel olmak için zaman makinesi icat eder. Film için, Spike Lee imzalı Do The Right Thing’in, Geleceğe Dönüş’le (Back To The Future) buluşmuş hali denebilir.

The Hate U Give

 

Yönetmen: George Tillman Jr.

En yakın çocukluk arkadaşı Khalil’in bir polis memuru tarafından öldürülmesine şahit olan Starr’ın hikayesini anlatan filmde, toplum baskısı altında doğru olanı savunma mücadelesine tanık oluyoruz.

Queen & Slim (2019)

 

Yönetmen: Melina Matsoukas

Film, ilk buluşmalarından dönen Queen ile Slim'in, arabalarını durduran beyaz polise karşı kendilerini savunurken polisi öldürmeleri sonucu gelişen olayları konu ediyor. Ten renkleri nedeniyle bu durumdan kurtulmalarının hemen hemen imkansız olduğunu bilen çift, kaçmaya karar verir.

Özgürlük Yürüyüşü (Selma - 2014)

 

Yönetmen: Ava DuVernay

Film, 1965 senesinde yaşanan özgürlük yürüyüşünü anlatıyor. 1965 yılında Alabama'nın Selma kentinden eyalet başkentine giden 87 kilometrelik yolda, tarihe geçen üç protesto yürüyüşü yapıldı. Martin Luther King öncülüğündeki bu yürüyüşler kamuoyunu ateşledi. Film, direnişin filizlenip dev bir insan hakları savaşına dönüştüğü tehlikelerle ve baskılarla dolu üç aylık sürece odaklanıyor.

If Beale Street Could Talk (2018)

 

Yönetmen: Barry Jenkins

Moonlight’la Oscar kazanan yönetmen Barry Jenkins bu kez James Baldwin’in aynı adlı romanından uyarlanan bu yeni filminde, işlemediği bir suçtan hapse giren sevgilisinin masumiyetini kanıtlamak için mücadele veren genç bir kadının hikayesine odaklanıyor.

13th (2016)

 

Yönetmen: Ava DuVernay

DuVernay’ın, Selma’nın ardından çektiği bu belgeselde akademisyenler, aktivistler ve politikacılar, Afrika kökenli Amerikalıların suçluya dönüştürülmesini ve ABD hapishane sistemini analiz ediyor.

When They See Us (2019)

 

Yönetmen: Ava DuVernay

DuVernay’ın gerçek bir hayat hikayesinden esinlendiği film, Central Park’ta gerçekleşen acımasız bir saldırıyla suçlanan Harlemli 5 gencin kabusa dönen hikayesine odaklanıyor.

İlk Arınma Gecesi (The First Purge – 2018)

 

Yönetmen: Gerard McMurray

Film, Amerika'da, bir deney olarak başlayıp her yıl 12 saat kanunsuzluğun yükselişine dönüşen hareketin hikâyesini anlatıyor. Bir uyuşturucu baronu, yasallaştırılmış suç gecesi sırasında kendi mahallesinde hayatta kalmaya çalışırken siyasi bir uyanış yaşar. Şiddet uygulayıcılar, dışlananların öfkesiyle karşılaşınca olaylar test şehrinin sınırlarından taşar ve tüm ülkeye yayılır.

Karanlıkla Karşı Karşıya (BlacKkKlansman – 2018)

 

Yönetmen: Spike Lee

Lee bu yeni filminde  Ron Stallworth adındaki bir dedektifin Ku Klux Klan'a sızarak faşist örgütün kenti ele geçirme planına karşı meydan okumasına odaklanıyor. Film, gerçek olaylardan esinlendi.

Monsters And Men (2018)

 

Yönetmen: Reinaldo Marcus Green

Bir polisin siyahi bir adamı öldürülmesinin ardından Afrika kökenli Amerikalı bir polis memuru ve bir liseli beyzbol oyuncusu harekete geçmeye karar verir.

 

Independent Türkçe, Empire

Derleyen: Sezin Bala

 

DAHA FAZLA HABER OKU