Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Genel Müdür Yardımcısı Selami Turabi’nin 2018’de yazdığı “Terör Örgütleri ve Terör Suçları” kitabında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin nasıl cezalandırılması gerektiğini ankatırken “ibret-i alem için aleni idam” teklifinde bulunduğu anlaşıldı.
Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku doçenti olan Turabi daha önce Anayasa Mahkemesi raportörlüğü yapmıştı.
Kitabında FETÖ soruşturmalarıyla ilgili “Ne merhamet, ne eziyet illa adalet, illa adalet” sözünü duruşu haline getirdiğini kaydeden Turabi, söz konusu örgütün panzehirinin “adalet” olduğu düşüncesinde olduğunu aktardı.
“Aleni infaz gerçek adaletin gereği”
“Ne küçümseyerek azılı üyelerinin cezasız kalması, ne de eziyet edilerek haksız konuma düşülmesi taraftarıyız” diyen Turabi şöyle devam etti:
Hatta yeri olmamakla birlikte bu tarz devletine ve milletine ihanet edenlerin behemehal ‘idam cezasıyla cezalandırılması’ ve ibreti alem için aleni infaz edilmesinin ‘gerçek adaletin’ gereği olduğu düşüncesindeyiz.
Aleni idam Çin ve İran'da devam ediyor
Dünyada 53 ülkede idam cezası hala uygulansa da çok azı aleni şekilde gerçekleşiyor. Çin ve İran’da idamların bir kısmı aleni olarak yapılıyor.
Türkiye’de 1984’ten bu yana uygulanmayan idam cezası 2004 yılında resmen kaldırıldı. İdam sadece “Savaş ve yakın savaş tehlikesi zamanında işlenen suçlarda” öngörülebilir hale getirildi.
Çocuk tacizleri ve kadın cinayetlerinin artması ile FETÖ’nün 15 Temmuz 2016 günü gerçekleştirdiği askeri darbe girişiminin ardından idam cezası tekrar gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, parlamentodan böyle bir yasa çıkarsa onaylayacağını söylese de herhangi bir parti böyle bir teklif sunmadı.
Independent Türkçe