Siyasi gerginlik silah ticaretine engel olmadı

Türkiye son 4 yılda en çok silah ihracatını, ilişkilerin gergin olduğu Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptı

2014-2018 arasında küresel silah ticareti yüzde 7,8 arttı. En büyük ihracatçı ABD, en büyük ithalatçı ise Suudi Arabistan oldu

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) uluslararası silah ticareti raporunu açıkladı. 2014-2018 döneminde küresel silah ticareti önceki 4 yıla göre yüzde 7,8, 2004-2008 dönemine göre ise yüzde 23 yükseldi.

Euronews’ten Faruk Can’ın haberine göre 2014-2018 döneminde Türkiye’nin savunma sanayii ihracatı yüzde 170 arttı. Küresel silah ticaretindeki payı da yüzde 0,4’ten yüzde 1’e yükseldi.

Türkiye’nin en büyük müşterisi Birleşik Arap Emirlikleri

2103’te Mısır’da Abdulfettah es-Sisi’nin darbeyle başa gelmesinden bu yana Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki ilişkiler gergin. Gerginlik BAE’nin, 15 Temmuz darbe girişiminde parmağı olduğu iddialarıyla daha da artmıştı.

İlişkilerin gergin olduğu dönemde Türkiye’nin en çok silah ihracatı yaptığı ülke de BAE oldu. Savunma sanayii ihracatının yüzde 30’u BAE’ye yapıldı. BAE’yi yüzde 23 ile Türkmenistan ve yüzde 10 ile Suudi Arabistan takip etti.

Türkiye’nin üçüncü en büyük müşterisi olan Suudi Arabistan’la ilişkileri de 2017’deki Katar krizinden bu yana çok iyi değil. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018’de İstanbul’daki Suudi Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi de ilişkileri de iyice gerdi.

Türkiye'nin savunma sanayii ithalatı ise bu dönemde yüzde 21 gerilerken küresel ticaretteki payı da yüzde 3,2'den yüzde 2,3'e düştü. En fazla ithalat sırasıyla ABD, İtalya ve İspanya'dan yapıldı.
 


En büyük silah ihracatçısı ABD, en büyük alıcı Suudi Arabistan

2014-2018 arasında en büyük silah ihracatçıları sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya, Fransa, Almanya ve Çin oldu.

ABD küresel silah ticaretinin yüzde 36'sını tek başına gerçekleştirirken, Rusya'nın payı yüzde 21 oldu. 

Bu dönemde ABD'nin tüm ihracatının yüzde 22'sini alan Suudi Arabistan en büyük müşteri olurken onu yüzde 7,7 ile Avustralya ve yüzde 6,7 ile Birleşik Arap Emirlikleri takip etti.

Rusya'nın en büyük müşterileri ise Hindistan (%27), Çin (%14) ve Cezayir (%14) oldu.

Dünya genelinde en yüksek ihracatı gerçekleştiren ülke Suudi Arabistan oldu. Körfez ülkesi tek başında tüm dünyada satılan silahların yüzde 12'sini aldı. Onu yüzde 9,5 payla Hindistan yüzde 5,1 ile Mısır takip etti.

Küresel silah ticareti raporu: Silahlar Ortadoğu’ya akıyor

Raporda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin silah ihracatının en fazla Ortadoğu ülkelerine arttığı belirtildi. Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya'nın küresel ticaretteki payı yüzde 23 oldu. 5 ülkenin dördü en çok Ortadoğu'da satışını artırdı.

Bu dönemde Fransa'nın ihracatı yüzde 261 yükselirken Almanya, İtalya ve İngiltere'nin ihracatları ise sırasıyla yüzde 125, 75 ve 30 oranında arttı.
 

DAHA FAZLA HABER OKU