Oyuncu Berna Laçin, idam cezasının yeniden ceza yasasına konulmasının tartışıldığı günlerde, Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu. Laçin 3 Temmuz 2018 günü paylaştığı mesajda şu ifadeleri kullandı:
“İdam çözüm olsaydı Medine toprakları tecavüzde rekor kırmazdı! Konuşturmayın şimdi beni! Bırakın artık bilim insanları, nörologlar, psikiyatrlar, psikologlar, toplum bilimciler, hukukçular el birliği verip çare üretsin. Devlet, tribün sesleriyle toplum inşa etmez!”
Başsavcılık soruşturma açtığını yazılı açıklamayla duyurdu
Bu mesajın ardından sosyal medyada bir kesimden tepkiler yükselirken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yazılı bir açıklama yaparak, Berna Laçin hakkında “Halkın dini değerlerini aşağılama suçundan” soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Laçin hakkında aynı suçlamayla dava açıldı. İstanbul Anadolu 59. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "Halkın dini değerlerini aşağılama suçundan" 1 yıl hapis istemiyle yargılanan Laçin hakkında geçen ay beraat kararı verildi.
Karar, “eylemin ifade özgürlüğü kapsamında gerçekleştiği ve kamu barışını bozma amacıyla yapıldığı yönünde delil bulunmadığı” gerekçesiyle alındı. Berna Laçin beraat kararının ardından bu kez şu açıklamayı yaptı:
“Hep derim bak yine haklı çıktım, Nasreddin Hoca’nın torunlarıyız biz, önce eşeği kaybeder sonra kendi eşeğimize seviniriz. Suçsuzluğum ilan edildiğine göre masrafları iftira atan, durduk yerde lafı çarpıtıp uyduruk infial yaratan, insanları gerçekten bölmeye çalışan yalancıların ödemesi daha adil olurdu aslında! Kim oldukları ortada! Ey ahali, bir görün artık içinde gerçekten fitne fesat taşıyanları”
Beraat kararına itiraz da yazılı açıklamayla
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Laçin hakkında verilen beraat kararına İstinaf Mahkemesi’nde itiraz ettiğini de yazılı bir açıklamayla duyurdu. Açıklamada şöyle denildi:
"Sanığın kamuoyuna yansıyan idam tartışmalarına hiçbir katkısı olmayan, nesnel bir veriye dayanmayan ve dosyada mevcut verilere göre büyük tepki alan ifadelerinin de halkın dini değerlerini aşağılayıcı ve kamu barışını bozmaya elverişli nitelik taşıdığı, bu suretle de atılı suçu işlediğine dair mahkumiyetine yeterli delil bulunmasına rağmen verilen beraat kararının usul ve yasaya aykırı olduğu' kanaatine varılarak yasal süresi içinde istinaf yoluna başvurulup kararın kaldırılması talebinde bulunulduğu, hususları, kamuoyuna ve tüm basın/yayın kuruluşlarına saygıyla duyurulur"
5 yılın altındaki cezalar için son temyiz mercii olan Bölge İdare Mahkemesi (İstinaf Mahkemesi), yerel mahkeme beraat kararı verse dahi yeniden hüküm kurup, mahkumiyet kararı verebiliyor.