Navaho yerlilerinin bölgesi, ABD'de kişi başına düşen koronavirüs vakasında New York’u geçti

Yerlilere ayrılan yaşam alanı, nüfus bakımından ABD’de en çok etkilenen bölge oldu

Bazı kuruluşlar salgın nedeniyle evlerinden çıkamayan Navaho yerlilerine yardım dağıttı (Reuters)

Navaho Ulusu, ABD'de kişi başına en yüksek koronavirüs vaka sayısına sahip bölge olma açısından şimdilerde New York’u geride bıraktı.

Arizona, Utah ve New Mexico’nun belli kısımlarını içine alan Yerli Amerikan bölgesi, pazartesi itibarıyla 4 bin 71 koronavirüs vakası ve 142 can kaybı bildirdi.

Bölgede yaklaşık 70 bin kişi yaşıyor ve şu anda nüfusun 2,3’ü koronavirüse yakalanmış durumda.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce salgından en çok etkilenen bölge konumundaki New York'taysa nüfusun Kovid-19'a yakalanma oranı 1,8'in altındaydı.

Forbes’a göre Navaho Ulusu’nda koronavirüs kaynaklı can kaybı, ABD’de 13 eyalette görülenden daha fazla.

Sınır Tanımayan Doktorlar kuruluşu, Navaho Ulusu'nun koronavirüs pandemisinden kötü bir şekilde etkilenmeye başlamasının ardından söz konusu topluluğa bu ay bir ekip göndermişti.

Uluslararası çatışma bölgelerine doktor yollayan örgüt, dünya çapında 70 ülkede sağlık uzmanı görevlendirmiş olsa da ABD içinde nadiren müdahalede bulunuyor.

Örgütün ABD merkezli Kovid-19 Müdahale Ekibi’nin başındaki Jean Stowell, CBS News’a yaptığı açıklamada, Sınır Tanımayan Doktorlar’ın müdahalesinin gerektiğini söyledi.

Stowell, “ABD’de müdahale etmediğimiz çok sayıda durum var ama bu risk düzeyi bilhassa yüksek bir durum” dedi.
 


Navaho Ulusu’nda üç kişiden birinin şebeke suyuna erişimi bulunmadığı tahmin ediliyor, ayrıca bölgede gıda ürünleri pek yetişmediğinden topluluklar gıda için ciddi oranda dışarıdan yardımlara bel bağlıyor.

Stowell, bunun “mevcut duruma bağlı olarak Yerli Amerikan topluluklarının gönüllü tecride girmelerine olanak sağlayacak imkanların pek çoğuna erişimleri olmadığı için nüfusun Kovid-19 kaynaklı komplikasyonlarla karşı karşıya kalma ve hastalığın topluluk içinde yayılma riskinin çok daha yüksek olduğu” anlamına geldiğini belirtti.

Gıda ve suya ulaşmak için yaklaşık 160 kilometre yol gitmek zorunda kalan insanların tecride girmelerini bekleyemezsiniz.

Navaho Ulusu’nda hastalara kapatılmış motel odalarında koronavirüs tedavisi uygulayan Dr. Aylin Ülkü ise salı günü Good Morning America’ya virüsün bölgede hızla yayıldığını söyledi.

Bana üç hafta önce aile fertleri olmadan bir odada tek başlarına yatan yaşlı hastalara bakmaya başlayacağımı, onları oksijen desteğine bağlayacağımı ya da bir motelde, kapalı bir odada tutacağımı söyleseydiniz size inanmazdım.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin yürüttüğü takip projesine göre ABD’de koronavirüs testi pozitif çıkan kişi sayısı 1,5 milyonu aştı. Toplam can kaybıysa 92 bin 149'a ulaştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU