Yemen Ordusu: Husiler ateşkesi 242 kez ihlal etti

Yemen Ordu Sözcüsü Mucelli, İran destekli Husileri, 9 Nisan Perşembe günü yürürlüğe giren ateşkesi 242 kez ihlal etmekle suçladı

Yemen ordusu / Fotoğraf: AA

Yemen Ordu Sözcüsü Abduh Mucelli, ordunun internet sitesinden yayımladığı açıklamada Husilerin ateşkesi ihlal ettiğini söyledi.

Mucelli, Husilerin, ülkenin farklı bölgelerine, katyuşa ve balistik füzeler atma, saldırılar düzenleme, mühimmat ile askeri yığınak yapma, orduya ait noktaları roket, top ya da silahlı insansız hava araçlarıyla hedef alma ve yollar ile tarım arazilerine mayın döşemek suretiyle ateşkesi 242 kez ihlal ettiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Husilerin, sivillere yönelik saldırılarına devam ettiğini kaydeden Mucelli, ülkenin doğusundaki Marib ilinde bulunan yerleşim alanlarının balistik füze ile hedef alındığını aktardı. 

Husiler uluslararası anlaşmaları ihlal ediyor

12 Nisan'da koalisyon güçlerine ait hava savunma sistemlerince bir balistik füzenin imha edildiği bilgisini paylaşan Mucelli, bu saldırıların savaş suçu mesabesinde olduğunu ve insan hakları ile uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğine işaret etti.

Mucelli, ateşkesin, Husiler tarafından kesin bir şekilde reddedildiğine değindi.

Husiler 12 Nisan'daki açıklamasında, koalisyon güçlerinin son 72 saatte 100'den fazla hava saldırısı düzenlediğini, hükümet güçlerinin de Hudeyde ilinde son 24 saatte 82 kez ateşkesi ihlal ettiğini belirtmişti. 

Koalisyon güçleri, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Yemen'de 9 Nisan Perşembe'den itibaren 2 haftalık ateşkes ilan ettiğini açıklamıştı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı operasyonlar düzenleyerek Yemen hükümetine destek veriyor.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU