Göçmen kurtarma çabalarını artırmayı hedefleyen AP tasarısı iki oy farkla reddedildi

Öneri karşıtı verdikleri oyla tasarının kaderini etkileyen İrlandalı parlamenterler, kendi ülkelerinden diğer AP üyeleri tarafından “aşırı sağla hareket etmekle” suçlandı

BM verilerine göre 2014-2018 yıllarında Akdeniz'de 18 bin kadar göçmen ya yaşamını yitirdi ya da kayboldu (AFP) 

Avrupa Parlamentosu (AP), üye devletlerden Akdeniz’de göçmenlere yönelik kurtarma çabalarını artırmasını isteyen öneriyi reddetti.

Düzenleme, 288’e karşı 290 oyla kabul edilmedi. Yalnız iki oy farkıyla geri çevrilen tasarıda İrlandalı Fine Gael partisinin AP’deki üyelerinin tamamı (Mairead McGuinness, Maria Walsh, Frances Fitzgerald ve Sean Kelly) karşı yönde oy kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasa tasarısında, “Avrupa Birliği (AB) üyesi devletlere, hayatların korunmasına etkili katkı sunabilecekleri güzergahlar boyunca arama ve kurtarma operasyonlarına özel tahsis edilmiş yeterli gemi ve teçhizat sağlayarak proaktif operasyonları geliştirme” çağrısı yapılıyor ve söz konusu ülkelerden “Akdeniz'de arama kurtarma operasyonlarını destekleme çabalarını arttırmaları” isteniyordu.

Oylamaya katılmayanlar kadar Fine Gael partisinden “hayır” oyu veren AP üyeleri de değişikliğin kıl payı farkla kaybedilmesinin ardından eleştiri dalgasının hedefi oldu.

İrlanda'da yayın yapan Journal sitesinin haberine göre tasarı lehinde oy veren Sinn Fein’den Martina Anderson, AP’nin Akdeniz’de insanların yaşamını koruma taahhütlerini yerine getirmediğini söyledi.

“Önergenin iki oyla düşmesi, AB’nin derinleşen insani kriz siciline yeni bir halka ekledi” diyen Anderson şöyle devam etti:

Fine Gael’den 4 parlamenterin, binlerce erkek, kadın ve çocuğun yalnızca başlarını sokacak bir yer ararken boğulmasına şahit olan 'Büyük Kale Avrupa'nın statükosunu korumak için oy vermesi büyük utanç. AB’nin hareket özgürlüğü dahil “4 özgürlüğünü” ballandıra ballandıra anlatan Fine Gael, AB’nin bu değerlerinin yoksunluk, savaş ve zulümden kaçanlara ulaşmamasını sağlamak için AB’li sağcı meslektaşlarıyla yan yana olmaya hazır.

Öneriye “evet” oyu veren Yeşiller Partisi’nden Grace O’Sullivan ise “Oylamanın sonucu benim için çok üzücü. AP üyelerinin, Akdeniz’de boğulmakta olan göçmenlerin kurtarılmasını destekleyen son derece insani bir değişikliğe karşı oy vermelerini anlamıyorum. Hayal kırıklığı yaşıyorum” diye konuştu.

Bu oylamanın “yasal değişiklik yapılmasını engellemek için çok çalışan ve kaybedildiğinde alkış tutan” aşırı sağ tarafından yönlendirildiğini savunan O’Sullivan, “Maalesef, bu oylamanın kurtarma operasyonları yürütenler için de olası sonuçları var. Bu da oylamanın geçmemesini iki kat üzücü hale getiriyor” dedi.

 

 

Göçmenleri kurtarmak için çabaları geliştirmeyi hedefleyen önerinin AP’de oylanmasından yalnızca birkaç gün önce Britanya’nın Essex bölgesinde bir TIR’dan biri çocuk 39 göçmenin cesedi çıkmıştı.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, 2014-2018 arasında Akdeniz’de yaklaşık 18 bin göçmen ya yaşamını yitirdi ya da kayboldu. Hayatını kaybedenlerden çoğunun Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken öldüğü kaydedildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ise ekim ayı başında yaptığı açıklamada 2019’un 9 ayında binden fazla kişinin Akdeniz’de hayatını kaybettiğini bildirdi.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

DAHA FAZLA HABER OKU