Bilim insanları her sigaraya, sigara karşıtı uyarı koymayı öneriyor

En etkili uyarı mesajları sigara içmenin maliyeti ve hayattan kaybedilen dakikalarla ilgili olanlar

Araştırmaya katılanlar sigaraların üzerine basılan uyarıların çok daha etkili bir caydırıcı olduğunu belirtti (Red Wallpapers) 

Bilim insanları kişileri sigarayı bırakmaya teşvik etmek için her bir sigaranın üzerine sağlık uyarısı koymayı önerdi.

Çalışmalar sigaraların üzerine yazılan uyarıların kısmen farklı bir yenilikte olması nedeniyle sigara paketlerine basılan uyarılardan çok daha etkili olduğunu gösteriyor.        

Avustralya Queensland'deki James Cook Üniversitesi'nden araştırmacılar, sigara kullanan ve kullanmayan 2 binden fazla kişiyle bu uyarıların nereye yerleştirileceğine dair görüştü.

Araştırmaya katılanlar sigaraların üzerine basılan uyarıların çok daha etkili bir caydırıcı olduğunu belirtti.

Çalışmanın baş yazarı Dr. Aaron Drovandi “Mevcut bilgilerin kalitesinin ve miktarının artırılması sigara şirketlerinin ana hedef kitlesi olan genç kişilerin sigaraya başlamamasını sağlamak adına çok önemli, sigara kullanan insanlar zaten tehlikelerin farkında” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmayı yapanlar, en etkili mesajların sigara kullanmanın yılda ne kadara mal olabileceğini (6 bin sterlin civarında, yaklaşık 42 bin TL) ve sigara içen bir kişinin hayatından kaç dakika kaybettiğini aktaranlar olduğunu belirtti.   

Yerel haber kanalı 7News Townsville'e konuşan Dr. Drovandi, sigara paketlerine basılan sağlık uyarılarının da etkili olduğunu ama yıllar içinde şok etkisini kaybettiğini söyledi.   

Drovandi “Sigara paketlerine birkaç yıldır basılan uyarılar kısmen etkili olmaya devam ediyor, ama uygulanmaya başladığı günden bu yana etkisini zamanla kaybetti. Sigaralara basılan ve katılımcılara taze bilgiler veren yeni uyarıların, paketlere basılanlara nazaran çok daha etkili olduğu görülüyor” diye konuştu.

Bu yıl İskoçya'daki Stirling Üniversitesi'nden bilim insanları sigaraların üzerine basılan uyarılarla ilgili benzer bir çalışma yapmıştı.

Çalışmaya katılan yaklaşık 120 sigara kullanıcısı, sigaraların üzerine basılan sağlık uyarılarının "itici olabileceğini" genel olarak kabul etmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU