PKK'nın Avrupa yönetiminden Zübeyir Aydar: Türkiye'nin çıkarı Kürtlerle anlaşmaktan geçer, süreç için şartlar uygun

KCK'nin Avrupa'daki üst düzey temsilcilerinden Zübeyir Aydar, Öcalan ile başlatıldığı söylenen süreçle ilgili BBC Türkçe'ye konuştu

Fotoğraf: X

2009-2011 yılları arasında yürütülen Oslo sürecinin aktörlerinden biri olan Zübeyir Aydar; MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başlattığı tartışmaları önemsediklerini ancak henüz kendilerine bir mesaj gelmediğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aydar şunları söyledi:

Geçmişte ya yeni bir kanal oluşturulurdu ya da eski kanallardan mesaj gelirdi. Bir kanal da başkan Apo üzerinden geliyordu. O eski kanallar da duruyor ancak bize şu ana kadar hiçbir kanaldan mesaj gelmedi.

Öcalan'ın mesajı

Aydar; Ömer Öcalan'ın aracılığıyla iletilen Abdullah Öcalan'ın mesajına dair de şu yorumu yaptı:

Kısa bir mesaj ama son üç haftadır yaşanan tartışmalar karşısında verilmiş bir mesajdır. Örgüt olarak şunu söyleyeyim. Biz bu mesajı aldık. Mesajı destekliyoruz. Karşımızdaki güç eğer samimiyse bu çağrının gereklerini yerine getirir. Öcalan’a sağlık, güvenlik ve rahat hareket etme olanağının tanınması gerekir. Biz hareket olarak anlaşmak için, bir siyasal çözüm için elimizden gelen katkıyı her düzeyde sunacağız.

“Yeni bir süreç için şartlar uygun mu?” sorusuna Orta Doğu’daki son dönemde artan gerilime vurgu yapan Aydar, "Bence uygun. Şu anda Üçüncü Dünya Savaşı ortamından bahsediliyor. Bölgemizde ciddi bir savaş yaşanıyor. Kürtler de bir biçimde taraf oluyor. Sorunların silahla çözümünün ne kadar zorlaştığını görüyoruz. Eğer karşımızdakiler de bunu idrak ettilerse bir devlet aklı harekete geçtiyse Türkiye’nin çıkarı Kürtlerle anlaşmaktan geçer. Kırk yıldır karşılıklı olarak ne kadar çok enerji harcadık. Ne kadar çok insan öldü, ne kadar çok yıkım oldu. Her savaşın bir yerde durması, barışla noktalanması lazım. Bence içeride de ve dışarıda da şartlar uygun. Devletin bu konuda ne yapmak istediği önemlidir" dedi.

"Silahsızlanma son madde"

Sürecin TBMM'nin de ortak olduğu ve hukuki zeminin yaratıldığı bir süreç olması gerektiğini belirten Aydar; PKK'ye yönelik silah bırakma çağrısına dair de şu ifadeleri kullandı:

Silahsızlanma, bu tür çatışma çözümlerinde son maddedir. Bunun dünyadaki usulüne göre ele alınması lazım. Devlet Bahçeli bu çağrıyı yapabilir. Ama bizim de söyleyeceklerimiz olur. Neyin karşılığında?

Aydar ayrıca TUSAŞ saldırısının süreci sekteye uğratmayacağını savunarak "Eğer karşı taraf samimiyse uğratmaması lazım. Bu tür diyalog süreçleri niye yapılır? Bu saldırıları durdurmak için. Eğer bir çözüm aranıyorsa bir saldırıyla birisi hemen ‘Ben geri çekiliyorum’ derse bu, samimi olmaz" diye konuştu.

 

BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU