Gürcistan seçmeni "Ya Herro ya Merro" deme arifesinde

Mayis Alizade Independent Türkçe için, Aktivistler Gelecek Namına Örgütü Kurucu Üyesi Oktay Kazımov ile konuştu

Gürcistan genelindeki seçim afişlerinde Gürcistan'daki barış ve Ukrayna'daki yıkım kıyaslanıyor / Fotoğraf: Reuters

Gürcistan'da 26 Ekim'de yapılacak parlamento seçimlerinin hayati öneme sahip olmasına ilişkin söylentiler, dün, birkaç hafta veya birkaç ay önce değil, tam 4 sene öncesinden başlamıştı.

Toplumun tepkisini dinlemeden doğrudan Moskova'nın telkinleriyle "Yabancı Ajan Yasası" çıkaran iktidar, Batı'nın şimşeklerini kendi üzerine çekerken, Washington birkaç yaptırım listesi açıkladı, Brüksel ise tam üyelik müzakerelerini durdurdu.

Gelinen noktada Gürcistan demokrasisinin kaderinin tehdit altında olması noktasında Batılı ülkeler hemfikirken, 26 Ekim seçimlerinin önemi katbekat arttı.

Kamuoyu araştırmalarının muhalif bloku önde göstermesine rağmen, kararsız seçmen kitlesinin bu kez de sonuçları çok etkileyeceği itiraf edilen hususlar arasında yer alıyor.

26 Ekim'de yapılacak parlamento seçimleri öncesinde, tam da seçim çalışmaları sırasında Aktivistler Gelecek Namına Örgütü'nün kurucu üyesi Oktay Kazımov, Independent Türkçe'nin sorularını yanıtladı.
 

Aktivistler Gelecek Namına Örgütü Kurucu Üyesi Oktay Kazımov
Aktivistler Gelecek Namına Örgütü Kurucu Üyesi Oktay Kazımov

 


"İktidar partisi tüm gücüyle AB üyeliğini engellemeye çalışıyor"

26 Ekim'de Gürcistan'da yapılacak parlamento seçimlerinin Gürcü demokrasisinin kaderinde belirleyici role sahip olacağı söyleniyor. Sizin bu yöndeki düşünceniz nedir?

Bunu tam şekilde onaylıyorum. 2 gün sonra gerçekleşecek seçim, sadece Gürcistan demokrasisinin değil, ülkemizin kaderini belirleyecek bir seçim.

Halihazırda biz uzun süreden beri tam üyesi olmak için uğraştığımız Avrupa Birliği'nin kapısının önündeyiz. İktidar partisi ise tüm gücüyle bu üyeliği engellemeye çalışıyor.

İleri sürdükleri bahanelerin arasında, sözüm ona AB'nin bağımsızlığımızı elimizden alacağı, kültürümüzü yok edeceği, kendimize has özellikleri imha edeceği, tarihimizi ve örf-geleneklerimizi ortadan kaldıracağına ilişkin hiçbir temeli olmayan hususlar var.

Oysa Avrupa Birliği, ülkemizdeki tarihi-kültürel mirasların korunmasına ve onarılmasına çok ciddi anlamda katkı sağlamayı sürdürüyor.


Kamuoyu araştırmaları, seçimlerde esas muhalif blokun birkaç ufak partiyi yanına çekmesi durumunda zafer kazanacağını göstermektedir. Buna katılıyor musunuz?

Muhalefet, birkaç koalisyon/ittifak halinde meydanlarda mücadelesini sürdürüyor.

Kamuoyu araştırmalarının çoğu, seçimden muhalif blokun zaferle çıkacağını ortaya koyuyor.

Halihazırda tüm koalisyonlar kesinleşti ve seçimlerin başlama saatini sabırsızlıkla bekliyorlar.

İktidar partisi için de muhalif blok için de kararsız seçmen kitlesinin oylarını almak önem arz ediyor.

Muhalif blok olarak biz, kararsız seçmen kitlesi üzerinde daha etkili olacağımıza inanıyoruz.


"Halkımız, radikal değişimler istiyor"

Seçim propagandası döneminde muhalif partilere herhangi bir baskı, tehdit, şantaj söz konusu oldu mu? Yüzyüze görüşmelerinizde seçmenlerin sizden esas talepleri neler oluyor?

Seçim öncesinde göreceli sakinliğin söz konusu olmasına rağmen, iktidar partisi ağırlıklı olarak kapalı çalışıyor.

Seçmenlerle bir araya geldiklerinde iktidar partisi temsilcilerinin yasadışı hareketleri ortaya çıkıyor.

Örneğin, sosyal yardım ve destek alanları oy vermemeleri durumunda yardımın kesileceğiyle tehdit ediliyorlar.

Veya bireylerinden birinin cezaevinde bulunduğu ailelere, belirli sayıda oy getirmeleri durumunda yakınlarının salıverileceği söyleniyor.

Bunun ötesinde, devletin kasasından finanse edilen din görevlilerini iktidar partisinin lehine çalışmaları için seferber ediyorlar.

Biz, Gürcistan'ın demokrasiye inanan bilinçli seçmen kitlesinin 26 Ekim'de bu yasa ve ahlak dışı olayları en iyi şekilde cezalandıracağına inanıyoruz.

Halkımız, iktidar partisinden radikal değişimler isterken, sosyal eşitsizliğin ortadan kaldırılmasını ve tüm alanlarda mevcut olan adaletsizliklerin giderilmesini talep ediyor.


Siz hangi koalisyonun adayı olarak seçime katılıyorsunuz? Kendi çalışmalarınızla ilgili daha detaylı bilgiler sunmanız mümkün mü acaba?

Biz, yani 20 kurucu üyesinin olduğu Aktivistler Gelecek Namına siyasi hareketi olarak Değişimler Namına Koalisyonu'nun içinde seçim meydanlarında mücadele ediyoruz.

Bu, bizim ilk seçim deneyimimiz ve haliyle propaganda dönemini çıkışlı-inişli biçimde tamamlıyoruz.

Son 1,5 ayda biz, Gürcistan'ın Azerbaycan menşeli ahalisinin yaşadığı 100'ün üzerindeki köyde seçim çalışması yapmışız.

Seçime katılımın yüksek olması için vatandaşlarımızdan sandık başına gitmelerini istedik. İyi sonuç alacağımıza ümit ediyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Rusya yanlısı iktidar, ülkemizi dünyadan tecrit noktasına götürüyor"

Seçimde yine iktidar partisinin zaferle çıkması durumunda Gürcistan'ı ne bekliyor? Muhalefetin zafer kazanması halinde ne gibi değişimler olur?

Seçimlerden yine Rusya yanlısı mevcut iktidar partisinin zaferle çıkması durumunda (olağan koşullarda bunu imkansız görüyorum) Gürcistan uzun süre bir grubun pençeleri altında kalacak ve ekonomik-siyasi-kültürel açıdan geriye gidecektir.

Mevcut iktidar, ülkemizi dünyadan tecrit noktasına götürüyor; ülkemizin kaderi bakımından bunu kabullenemeyiz.

Rusya'nın doğrudan telkinleriyle kabul edilmiş Şeffaflık Yasası, ülkedeki STK'ların faaliyetlerini resmen sonlandırıyor.

Mevcut iktidarın sandıktan ilk sırada çıkması, çok sayıda vatandaşımızın ülkeyi terketmesine neden olacaktır.

Muhalefetin kazanması halinde ise mevcut iktidarın çıkardığı ve Gürcistan'ın çıkarlarına darbe indiren tüm yasaları iptal edecek.

Ülke yeniden AB ile tam üyelik müzakerelerine başlayacak. 9 maddelik tavsiyelerin yerine getirilmesi durumunda Gürcistan'ın 2030 yılında AB üyeliği işten bile olmayacak.

Onun için 26 Ekim seçimleri arifesindeki propaganda yasağı başlayana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU