3 bin 500 yıllık ahşap küreğin nasıl bu kadar iyi korunduğu açıklandı

Nadir bulunan Bronz Çağı küreği, Poole Limanı'ndaki bir kıyı habitatı projesi sırasında keşfedildi

(Wessex Archaeology)

Arkeologlar, yaklaşık 3 bin 500 yıl öncesine ait son derece nadir ahşap bir küreği gün yüzüne çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wessex Archaeology'den uzmanlar hazineyi Dorset'teki Poole Limanı'nda, kıyı habitatları oluşturmayı amaçlayan bir proje sırasında keşfetti.

Ön analizler, Birleşik Krallık'ta (BK) bulunan en eski ve en eksiksiz ahşap aletlerden biri kabul edilen buluntunun Bronz Çağı kökenli olduğunu doğruluyor.

Uzmanlar, kazı alanının suyla kaplı olmasının küreğin korunmasına katkıda bulunduğunu ve bunun, eski toplulukların çevreyle nasıl etkileşime girdiğine dair bilgiler sağladığını düşünüyor.

Ahşap gibi organik malzemeler genellikle bin yıl boyunca sağlam kalamadığı için küreğin korunması alışılmadık bir durum.

Ekip, BK'de Bronz Çağı'na ait sadece bir tane daha ahşap aletin, Cheshire'daki antik bir madende bulunan Brynlow Küreği'nin keşfedildiğini söyledi.

Bu keşif, iklim değişikliği nedeniyle kaybedilen habitatı telafi etmek için 150 hektarlık sulak alan geliştirmeyi amaçlayan Moors at Arne projesinin arkeolojik kazıları sırasında gerçekleşti.

Sahadaki küreğin bulunmasına öncülük eden arkeolog Phil Trim, önemi nedeniyle bunu "kariyerde bir kez" yapılan bir keşif diye niteledi.

Trim şunları söyledi:

Bunu kariyerde bir kez yapılacak türden bir keşif diye tanımlayabilirim, o kadar nadir ki bir arkeolog olarak bulmak istediklerim listesine bile koyabileceğim bir şey değil.

O çağa ait ahşap bir şey bulmak... Gerçekten eşsiz bir nesne.

Ekip başlangıçta nesnenin niteliğinden emin olamadı ve bir ağaç kökü olabileceğinden şüphelendi. Ancak daha sonra "bunun aslında neredeyse eksiksiz bir alet olduğunu fark ettiklerinde şaşkınlık yaşamışlar".

Trim, "Bu tarif edilemezdi, gerçekten heyecan verici bir andı" diye ekledi.

Kürek, araştırmacıların Bronz Çağı topluluklarının sel baskınlarını yönetmek için inşa ettiğine inandıkları dairesel bir hendekte bulundu.

Trim'in belirttiğine göre kanıtlar, toplulukların bölgede tüm yıl boyunca yaşamadığını, bunun yerine insanların yerel kaynaklardan yararlanmak için yaz aylarında bölgeyi ziyaret ettiğini gösteriyor.

Yaz aylarında, ister turbanın kendisi olsun, ister sazlık için sazlar ya da bunun gibi diğer öğeler olsun, bu ortamdaki, bu tür turbalı ortamdaki bazı kaynaklardan yararlanmak için geliyorlar.

Kürek, turba kesmek için mükemmel bir aletti.

Küreğin çevresel analizini yürüten Ed Treasure, oksijeni dışlayan su dolu ortamın küreğin korunmasını kolaylaştırdığını açıkladı.

Ahşap gibi organik kalıntıların yok olduğu normal bir arkeolojik alanın aksine, bu kalıntının da gösterdiği gibi binlerce yıl boyunca korunabilirler.

Wessex Archaeology, küreğin uzun ömürlü olmasını sağlamak için şimdi dondurarak kurutma da dahil koruma çalışmalarına tabi tutulacağını söyledi.

Dondurarak kurutma işlemi sırasında su çıkarıldığında küreğin küçülmesini önleyen, suda çözünür bir polimer emdirilecek ve böylece kürek güvenli bir şekilde saklanabilecek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU