İsrail'in hedefinde Hizbullah'ın "altın deposu" var

İsrail ordusu, Gazze'nin ardından Lübnan'daki hastaneleri vuruyor

Lübnan'a kara harekatını sürdüren İsrail ordusu, şehre hava saldırılarına da devam ediyor (Reuters)

İsrail, Hizbullah'ın milyonlarca dolar değerinde nakit ve altın sakladığını öne sürdüğü sığınağın çevresine saldırı düzenledi. 

İsrail ordusundan dün yapılan açıklamada, başkent Beyrut'un Dahiye bölgesinde yer alan Sahel Hastanesi'nin altında Hizbullah'a ait bir sığınak olduğu iddia edildi.

İddiaları destekleyecek delil sunulmazken, İsrail bu sığınakta daha önceden Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın da saklandığını savunuyor. 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, Nasrallah'ın sığınağı uzun süre saklanması gerekeceği durumlara uygun şekilde inşa ettirdiğini öne sürdü. Hagari, İsrail istihbaratının birkaç yıldır sığınakla ilgili bilgi topladığını belirtti ve ekledi: 

Sığınakta yüz milyonlarca dolar nakit para ve altın var. Lübnan hükümetine, Lübnanlı yetkililere ve uluslararası kuruluşlara sesleniyorum: Hizbullah'ın bu parayı terör için kullanmasına ve İsrail'e saldırmasına izin vermeyin.

Hastanenin müdürü Fadi Alame ise iddiaların asılsız olduğunu ileri sürerek Lübnan ordusunu hastanede inceleme yapmaya davet etti. Şii Emel Hareketi'nden Alame, güvenlik önlemi olarak hastanenin boşaltıldığını da sözlerine ekledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail ordusu, hastaneyi vurmayacağını söylemişti fakat saatler sonra çevredeki binaları bombalamaya başladı. Saldırılarda aralarında bir çocuğun da yer aldığı 4 kişi öldürülürken, en az 24 kişi yaralandı. 

Ayrıca bombalardan biri Refik Hariri Üniversitesi Hastanesi'nin girişine isabet etti ve hastane binasında ciddi hasar oluştu. 

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki onlarca hastaneyi vurduktan sonra şimdi Lübnan'dakileri de hedef alıyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'ın "Lübnan sağlık sektörünü her gün hedef aldığı" belirtilerek saldırılar kınandı. 

Lübnan resmi ajansı NNA, İsrail'in Lübnan'a son 48 saatte 235, 8 Ekim 2023'ten bu yanaysa 10 bin 650 hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. İsrail ordusu, Hizbullah'ın işlettiği Kard Hasan bankasının Beyrut ve Bekaa Vadisi'ndeki bazı şubelerini de vurmuştu. Saldırılarda can kaybı yaşanmadığı aktarılmıştı. 

Hizbullah da Tel Aviv'deki İsrail Askeri İstihbarat Birimi 8200'e bağlı Glilot Üssü'ne dün füze saldırısı düzenlendiğini bildirmişti. İsrailli yetkililer, atılan 20 füzenin çoğunun savunma sistemi tarafından vurulduğunu, kalanların da boş alanlara düştüğünü açıklamıştı. Ölen veya yaralanan olmadığı belirtilmişti. 
 


Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 483 kişi öldürüldü, 11 bin 628 kişi de yaralandı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürülmüştü.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU