Kedilerin duydukları kelimelerle görüntüleri eşleştirebildiği bulundu

Bebeklerden daha hızlılar

Bilim insanları kedilerin, sanılandan çok daha fazla şeyi anlıyor olabileceğini düşünüyor (Unsplash)

Kedilerin herhangi bir ödül veya yönlendirme olmadan kelimelerle görüntüleri ilişkilendirebildiği tespit edildi. 

Daha önceki çalışmalarda kedilerin isimleriyle seslenildiğini anladığı ve tanıdıkları kişilerin fotoğraflarıyla isimlerini eşleştirebildiğine dair bulgular edinilmişti. 

Japonya'daki Azabu Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu hayvanların rasgele kelimelerle görüntüleri de bağdaştırıp bağdaştırmadığını anlamak için 31 yetişkin ev kedisiyle bir çalışma yürüttü.

Scientific Reports adlı hakemli dergide 4 Ekim'de yayımlanan araştırmada kediler, bebeklerin dil gelişimi üzerine yapılan çalışmalarda kullanılan bir testten geçirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deneyde, kedilere anlamsız iki kelimeyle (keraru ve parumo) eşleştirilmiş kısa animasyonlar gösterildi. Mekanik bir ses bu kelimeleri söylerken, onlarla ilişkilendirilmiş güneş veya bulut görüntüsü ekrana geliyordu. 

Bir süre mola verildikten sonra kediler tekrar ekran başına kondu. Ancak bu sefer kelimelerin karşılık geldiği görüntüler yer değiştirmişti.

Hayvanların tepkisini dikkatle inceleyen bilim insanları, kelimeleri duyan kedilerin ekrana ilk seferden daha uzun baktığını ve gözbebeklerinin genişlediğini kaydetti.

Araştırmacılara göre kafası karışmış görünen kedilerin bu davranışı, herhangi bir ödül veya eğitim olmadan duydukları kelimelerle görüntüler arasında bağlantı kurduklarına işaret ediyor.

Makalede bu bağlantının, bebeklerden daha hızlı kurulduğunu belirten araştırmacılar şöyle yazıyor:

Kedilerin resim-kelime eşleştirmesini yalnızca kısa bir süre maruz kaldıktan sonra yapması kayda değer.

Bulgular, insanlarla yaşayan kedilerin etraftaki eşyaların adını biliyor olabileceğine işaret etse de bunu kesin bir şekilde söylemek için henüz erken.

Örneğin hayvanların bu bağlantıları uzun süreliğine kurup kurmadığı veya daha fazla kelime sunulan bir ortamda nasıl tepki vereceği bilinmiyor. 

Araştırmacılar ayrıca bu bağlantının neden bu kadar hızlı kurulduğunu bilmediklerini ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.



Independent Türkçe, Phys.org, Newsweek, Scientific Reports

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU