İstilacı yılan türü, duvar boşlukları ve tavan aralarında çoğalıyor

Yerli türlerle kıyasla Eskülap yılanının davranışları "sıradışı"

Almanya'da, Hamburg'daki Schwarze Berge doğal yaşam parkında bir Eskülap yılanı (AFP)

Bilim insanları, yeni bir araştırmada Avrupa'nın en büyük yılan türlerinden birinin Birleşik Krallık'ta (BK) duvarlara ve tavan aralarına girerek çiftleşmek için sıcaklık aradığını söylüyor.

Boyları yaklaşık 2 metreye kadar uzayan Eskülap yılanları, BK'ye özgü bir tür değil. Bu tür, neslinin son Buzul Çağı'nda bölgede tükenmesinin ardından 300 bin yıl boyunca BK'de yaygın bir şekilde görülmemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak araştırmacılar, bu yılanların artık BK'nin sıcak köşelerinde hayatta kalan istilacı bir türe dönüştüğünü söylüyor. Yılanlar, Galler Dağı Hayvanat Bahçesi'nden kaçarak 1970'lerde Kuzey Galler'deki Colwyn Bay'e gelmişti.

Çoğunlukla farelerle beslenen yılanların Regent's Park'taki Londra Hayvanat Bahçesi bölgesinde ve Güney Galler'deki Bridgend'in yakınlarında yaşadığı daha önce tespit edilmişti.

Zehirsiz yılanın bu bölgelerdeki varlığı, soğukkanlı canlıların soğuk bölgelerde nasıl hayatta kaldığının sorgulanmasına yol açıyor.

Dünya genelinde istilacı türlerin iklim ve yaşam alanı değişikliklerinin yanı sıra insan taşımacılığıyla yeni bölgelere ilerlediği biliniyor.

Araştırmacılar, yılanların halihazırda ülkedeki dağılımını daha iyi anlamak için 13 erkek ve 8 dişi yılanı 2021'le 2022 arasında iki aktif sezon boyunca her gün radyo üzerinden takip etti ve inceledi.

Bilim insanları, yılanların hayatını sürdürmek için fazla soğuyabilen bir bölgede nasıl sıcaklık aradığını anlamayı amaçladı.

Henüz hakemli olmayan çalışmada, yılanların yeni yaşam alanlarındaki tavan arası ve evlerin duvar boşlukları gibi "insani yapılardan" faydalandığı gözlemlendi.

Erkek yılanlar, binaları "belirgin bir şekilde tercih ederken" dişi yılanlar ormanlık alanları yeğliyor. Araştırmacılar "Binalar ve su boruları gibi beşeri yapılar, yılanlar için barınma, ısı düzenleme fırsatı ve yumurtlama alanları sağlıyor" dedi.

Eskülap yılanlarının etkin bir şekilde, yerleşim olan binaları aradığını ve oralara geri döndüğünü, evlerin tavan aralarına ve duvar boşluklarına erişmek için uzun yapıları tırmandığını gözlemledik.

Araştırmacılar, bir evdeki kompost birikintisinin içinde de yılan yumurtaları buldu.

Araştırmacılar, bunların BK'ye özgü olan ve genellikle kalabalık şehir alanlarından uzak duran yılan türleriyle karşılaştırıldığında "sıradışı davranışlar" olduğunu söylüyor.

Örneğin, bayağı engerek ve Avusturya yılanı, insanların ağırlıkta olduğu bölgelerde "nadiren" görülüyor. Bazen bahçe gölleri gibi yapay ortamlarda bulunabilen Natrix natrix türü bile, yapıları daha az kullanıyor.

Araştırmada takip edilen 21 Eskülap yılanından 5'i çalışma devam ederken, biri de tamamlandıktan kısa bir süre sonra öldü.

Araştırmacılar, üç yılanın arabalar yüzünden öldüğünü, birinin de başka bir erkek yılan tarafından yendiğini söylüyor.

Bilim insanları, yılanların yollardan uzak durarak güvenli bir şekilde yeni alanlara yayılmak için çitleri ve su borularını kullandığını tahmin ediyor.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU