Açık Radyo 29 yıllık yayının ardından dün internet de dahil yayını kesti, farklı lisans yollarına bakılacak

"RTÜK kararıyla Açık Radyo'nun karasal yayın lisansının iptal edilmesi hangi teknik ya da bürokratik gerekçeye dayandırılıyor olursa olsun, kesinlikle kamunun sesini kısma girişimidir. Tarihe öyle geçecek ve daima öyle hatırlanacaktır"

Fotoğraf: Açık Radyo

Yaklaşık 29 yıldır yayın yapan Açık Radyo, bir yayınında "Ermeni soykırımı" ifadesi nedeniyle RTÜK'ün verdiği program durdurma cezasının uygulanmaması nedeniyle karasal yayın lisansını iptali sonrası dün yayınını kesti.

FM bandında, 22 yıldır ise internet üzerinden Türkiye ve dünyaya yayın yapan Açık Radyo, 3 Temmuz tarihli Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun karasal yayın lisansını iptalinin ardından yayınını durdurdu.

Açık Radyo tarafından yapılan açıklamada, "RTÜK kararıyla Açık Radyo'nun karasal yayın lisansının iptal edilmesi hangi teknik ya da bürokratik gerekçeye dayandırılıyor olursa olsun, kesinlikle kamunun sesini kısma girişimidir. Tarihe öyle geçecek ve daima öyle hatırlanacaktır" denildi.

RTÜK, yayın sırasında "Ermeni Soykırımı" ifadesi nedeniyle kuruluşa ceza vermiş, program durdurma cezasının uygulanmaması üzerine ise Açık Radyo'nun lisansını iptal etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açık Radyo'nun açıklamasına göre, karasal yayın lisansının iptaliyle birlikte, FM yayına bağlı sürdürülen eş zamanlı internet yayını da sona erdi.

Açık Radyo, 1995'te İstanbul ve çevresine yayın yapmak amacıyla yayın hayatına başlamıştı, programlarının yüzde 99'unu gönüllü programcıların hazırlayıp sunduğu bir topluluk radyosu konumundaydı.

Açık Radyo'nun 24 Nisan'da yayınlanan "Açık Gazete" adlı programına, RTÜK tarafından mayıs ayında beş gün program durdurma ve üst sınırdan para cezası verilmişti.

Açık Radyo'nun açıklamasında yer alan bilgiye göre, elektronik olarak gönderilen tebligatta, elektronik tebligat sisteminin yazılımsal hatasından dolayı kapatma günlerinin belirtildiği yazı açılmadı. Açık Radyo da kararı uygulamadı. RTÜK tebliğ edilen günlerde yayınları durdurmadığı için 3 Temmuz tarihli kurul toplantısında yayın lisansının iptaline karar verdi.

Karara karşı yürütmenin durdurulması istemli dava açıldığı ve hukuki süreçlerin sürdüğü belirtilen açıklamada ayrıca, dijital mecralardan yayın yapılması konularında izin süreçleri için yasal başvuruların yapılacağı da kaydedildi.

Açık Radyo'nun bugüne dek, tamamı gönüllü 1416 programcısıyla 1219 farklı program üretti ve bu programlardan türetilen 29 kitap yayınlandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU