Sinemayı sonsuza dek değiştiren başyapıt 30 yaşında

"Festivalleri fethedip kariyerleri kurtaran olağanüstü bir simya harikası"

Entertainment Weekly, 2008'de Ucuz Roman'ı "1983'ten bu yana yapılmış en iyi film" seçti (Miramax Films)

14 Ekim'de 30. yıldönümünü kutlayan Ucuz Roman (Pulp Fiction) sinema dünyasında büyük bir iz bıraktı. 

Birleşik Krallık merkezli gazete Guardian, kült klasiğin 30. yılı nedeniyle yayımladığı haberde, Quentin Tarantino'nun ilk yönetmenlik denemesi Rezervuar Köpekleri'nden sonra çektiği 1994 yapımı filmi şöyle tanımlıyor: 

Hem arthouse hem de ana akım sinema izleyicisini daha önce hiçbir filmde olmadığı kadar etkilemeyi başaran olağanüstü bir simya harikası.

İç içe geçmiş 4 suç öyküsü

Başlangıçta yazar ve yönetmen Tarantino'yla uzun süredir arkadaşı ve işbirlikçisi Roger Avary tarafından bir antoloji olarak tasarlanan film; komik, şiddetli, yaratıcı ve doğrusal olmayan bir maceraya dönüştü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaliforniya'nın Los Angeles kentinde iç içe geçmiş 4 suç ve şiddet öyküsünü anlatan filmin başrollerinde John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Tim Roth, Ving Rhames ve Uma Thurman yer alıyor.

Eleştirmenler, çoğunlukla Tarantino'nun başyapıtı olarak kabul edilen iki buçuk saatlik filmi, "postmodern sinemanın mihenk taşı" diye tanımlıyor. 

Travolta'nın kariyerini canlandırmanın, Samuel L. Jackson'ı yıldız yapmanın ve sinema dilini değiştirmenin yanı sıra 1994 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'ye uzanan Ucuz Roman, 7 dalda Akademi Ödülü adaylığı ve Tarantino'yla Avary'nin senaryosu için de Oscar kazandı. Filmin ikonik karakterlerinden Mia Wallace'ı canlandıran Thurman ise yatak odası duvarlarını süslemeye ve her yerde sinemaseverlerin karşısına çıkmaya başladı.

Kültürel bir sansasyon

Filmin ticari başarısı ise bağımsız sinemanın ekonomisini sonsuza dek değiştirdi: Ucuz Roman, 8,5 milyon dolarlık bütçesine karşılık 213 milyon dolarlık hasılat yaptı.
 

pulp fiction
Ucuz Roman'ın "en unutulmaz sahnesi" kabul edilen sekansta John Travolta'nın canlandırdığı Vincent ve Uma Thurman'ın oynadığı Mia karakterleri, bir dans yarışmasına katılmıştı (Miramax) 



ABC News, 1994'le ilgili akılda kalanları sıraladığı haberinde, o sene Nirvana'nın ikonik solisti Kurt Cobain'in yaşamını yitirdiğini ve O.J. Simpson'ın dünyanın en yavaş polis kovalamacasını yaşattığını hatırlattı. Yılın en unutulmaz görüntüsünün ise "şanssız çocuklardan intikamını almaya hazırlanırken gazozundan yavaş yudumlar alan Samuel L. Jackson" olduğunu yazdı.

Anında kültürel bir sansasyon yaratan Ucuz Roman; istismar filmlerini, Avrupa Yeni Dalgası'nı ve yönetmenin kirli video kaset dükkanı takıntılarını harmanlayarak yeraltını ana akıma taşıdı.

"İnsanların akılları başlarından gitti"

New York dergisi ve Vulture film eleştirmeni Alison Willmore, ABC'ye yaptığı açıklamada "Ucuz Roman, banliyölerdeki çok katlı sinemalarda oynadı ve video kiralama zincirlerinin raflarını doldurdu" dedi.

Ucuz Roman'ı ilk kez gençken izledim ve karşısında hiç şansım yoktu.

ABC'nin Ulusal Kültür Muhabiri ve Stop Everything! podcast'inin sunucusu Beverley Wang, "Kesinlikle Ucuz Roman'ın izlenmesi gereken bir film olduğuna dair bir his vardı. Etkilenmeye açık bir genç olarak ben de bu fikre kapıldım" dedi.

"Ucuz Roman, sanki bir gecede herkesin hakkında konuştuğu, alıntı yaptığı, öykündüğü ve taklit ettiği tek film olmuştu" diyen Wang, filmin etkisini sadece birkaç kelimeyle şöyle özetledi: 

İnsanların akılları başlarından gitti.
 

Independent Türkçe, Variety, Guardian, ABC

DAHA FAZLA HABER OKU