Tarih, Indiana Jones’u taklit etti: Petra’da gizemli mezar bulundu

Hazine'nin altında "son derece nadir" keşif

Kutsal Kase'yi andıran seramik bir eşya da bulundu (Discovery/Expedition Unknown)

Ürdün'deki meşhur antik şehir Petra'nın simgesi el Hazne'nin (Hazine) altında yer alan bir mezar keşfedildi. 

En az 12 insan iskeletinin eşyalarla birlikte bulunduğu bildirilirken bunların 2 bin yıldan eski olduğu tahmin ediliyor. 

Amerikan Araştırma Merkezi'nden (ACOR) Dr. Pearce Paul Creasman'ın başını çektiği arkeologlar, 2003'te el Hazne'nin sol tarafının altında kalan iki mezarın keşfinin ardından yeraltında başka bir oda olup olmadığını araştırıyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yer radarıyla yaptıkları taramalarda, iki mezarın bulunduğu sol tarafın sağ tarafla benzer özellikler sergilediğini önceki aylarda belirlediler. 

Ürdün yönetiminden izin alarak yaptıkları kazıyla da bu son keşfi yaptılar. 

Creasman, Discovery Channel'ın Expedition Unknown programının sunucusu Josh Gates'i arayarak ekip göndermelerini istedi.

Ağustosta bir film ekibinin eşliğinde yapılan kazı, bölgedeki boş mezarların aksine, yeni keşfedilenin dolu olduğunu ortaya koydu. 

Bronz, demir ve seramikten yapılan eşyalarla birlikte bütün iskelet kalıntıları bulundu.

Petra

Tek bir yerde en fazla sayıda insan iskeleti bulunarak Petra rekoru kırılmış olabilir (Discovery/Expedition Unknown)


Bu keşifle birlikte bölgedeki krallıklarını MÖ 4. yüzyıldan MS 106'ya kadar sürdüren Nabatiler'in hayatına dair yeni bilgiler edinilmesi bekleniyor. 

Josh Gates, "son derece nadir" diye nitelediği keşif için şu ifadeleri kullandı:

Petra iki yüzyıldır arkeologlar tarafından incelense de daha önce böyle bir şey bulunmamıştı. Dünyanın en meşhur yapılarından birinin önünde bile, hâlâ böylesine büyük keşifler yapılabiliyor.

Petra, 2000'li yılların başında Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri seçilmişti. 

Eşsiz mimarisiyle dikkat çeken yapının kullanım amacıysa tartışmalı. En popüler teori, buranın aslında bir anıt mezar olduğunu öne sürüyor. Ancak binanın içinde herhangi bir iskelet bulunmadı.

Her yıl yüz binlerce turistin gittiği mekan, 1989'da vizyona giren Indiana Jones: Son Macera'da (Indiana Jones and the Last Crusade) Kutsal Kase'nin mekanı gibi gösterilmişti. 

Kutsal Kase'yi andıran seramik bir eşyanın bölgede bulunduğunı hatırlatan Gates, "Tarihin sanatı taklit ettiği muhteşem bir andı" diyor. 


Independent Türkçe, CNN, Discovery/Expedition Unknown

DAHA FAZLA HABER OKU