Hacklenen robot süpürgeler küfretmeye başladı

Şikayet edilen seri, Türkiye'de de satılıyor

Çin şirketinin müşteri ilişkileri departmanı, kullanıcıların şifrelerinin hacklenen diğer sitelerden edinildiğini savundu (AFP)

ABD'nin farklı kentlerindeki robot süpürge kullanıcıları, cihazların ırkçı küfürler savurduğunu iddia ediyor. 

Minnesotalı avukat Daniel Swenson, Çin malı Ecovacs Deebot X2 arıza vermeye başladığı sırada televizyon izlediğini anlattı. 

Tuhaf sesler çıkaran cihaza bir yabancının bağlandığını kısa süre içinde fark ettiğini söyleyen Swenson, sonrasında süpürgenin hoparlörlerinden siyahları hedef alan ırkçı küfürler duyduğunu vurguluyor:

Benim deneyimime göre bir çocuk ya da bir ergen konuşuyordu. Cihazdan cihaza atlayıp ailelerle uğraşıyor olabilirler.

Swenson, hackerların kamera ve mikrofona erişebilmesinin özellikle çocuklarının mahremiyeti açısından büyük bir sorun olduğunun da altını çiziyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABC, son aylarda benzer olayların ABD çapında görüldüğünü aktarıyor. 

Mayısta Deebot X2 modelindeki bir süpürgenin uzaktan kontrol edilerek Los Angeles'taki bir evde yaşayan köpeği kovaladığı ve bu esnada küfürler savurduğu bildiriliyor. 

Aynı ay Teksas'ın El Paso kentinde yine Ecovacs üretimi bir modelin fişten çekilirken küfrettiği de aktarılan haberler arasında. 

ABC, bu olaylardan önce güvenlik uzmanlarının Ecovacs'ı uyararak süpürgelerin kontrol edildiği uygulamalara sızmanın kolay olduğunu vurguladığını ortaya koydu. 

Ecovacs ise Daniel Swenson'ın anlattıklarını doğrularken bu durumun sistemlerinden değil, müşterinin hesap bilgilerinin ele geçirilmesinden kaynaklandığını öne sürdü. 

Çin şirketi, kasımda yapılacak güncellemeyle X2 serisinin daha güvenli hale getirileceğini de belirtiyor. 

Bu seri, Türkiye'de de satılıyor. 


Independent Türkçe, ABC, RT, Vice

DAHA FAZLA HABER OKU