WSJ, Türkevi iddialarını yazdı: "Türk gücünü gösterme anıtı, Eric Adams'ı nasıl zorda bıraktı?"

New York Belediye Başkanı Eric Adams yolsuzluk suçlamasıyla yargılanıyor

Türkevi, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği olarak da hizmet veriyor (AA)

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), New York Belediye Başkanı Eric Adams'a açılan davadaki usulsüz bağış ve Türkevi iddialarını masaya yatırdı.

"Erdoğan'ın Türk gücünü gösterme anıtı, New York Belediye Başkanı'nı nasıl yasal sıkıntıya soktu?" başlıklı haberde, New York'taki Türkevi'nin inşasında Adams ve Türk yetkililer arasında geçtiği iddia edilen görüşmelere yer veriliyor. 

Adams hakkındaki 57 sayfalık iddianame, 26 Eylül'de açıklanmıştı. İddianameye göre Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, 5 Eylül 2021'de Adams'a mesaj atarak, Türkevi'nin inşaatının tamamlandığını ancak açılışın yapılabilmesi için itfaiyeden kullanım ruhsatı alınması gerektiğini söylüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reyhan'ın, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) için kente gelecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu sırada Türkevi'ni açabilmesi için baskı yaptığı savunuluyor. 

New York İtfaiye Teşkilatı (NYFD), Türkevi binasında yangın güvenliğine dair halledilmesi gereken en az 60 sorun olduğunu belirterek ruhsat vermiyordu. İddiaya göre Adams, dönemin NYFD Direktörü Daniel Nigro'yla iletişime geçerek süreci hızlandırdı.

36 katlı Türkevi, 21 Eylül 2021'de hizmete açılmış, Adams da Aralık 2021'deki seçimleri kazanıp 1 Ocak 2022'de New York Belediye Başkanı olarak göreve başlamıştı.

İddianamede, Özgür'ün 10 Eylül'de Adams'a "Türkiye'nin gerçek dostusun" mesajı atmasından 10 gün sonra Erdoğan'ın kurdeleyi kestiği hatırlatılıyor. 

WSJ'nin haberinde, Türkevi'nin IBM'den devralınan 12 katlı eski bina yerine inşa edildiği hatırlatılıyor. Yeni Türkevi'nin inşaatının ilk etapta üç yıl süreceğinin öngörüldüğü fakat çeşitli sorunlar nedeniyle sürecin "10 yıla yayılan bir çileye dönüştüğü" belirtiliyor. 

Haberde, inşaat sürecinin arka planı ve detaylarına dair iddialar paylaşılıyor. Buna göre mevcut binanın yıkımı ve yeni merkezin inşası için Türkiye, 2012'de Chicago merkezli Cresa adlı bir firmayla anlaştı. New York merkezli mimarlık firması Perkins Eastman da projeye dahil oldu. 
 

Eric Adams

Politico, 64 yaşındaki Adams'ın 8 yıl içinde Türkiye'ye alakalı 80 etkinliğe katıldığını belgeledi (AP)


"Yılda 5 milyon dolar masraf"

Türkiye Konsolosluğu, 2013'te binanın inşası nedeniyle boşaltıldı. Türk diplomatlar Manhattan'ın merkezinde kiralık bir binada çalışmak zorunda kaldı. WSJ'nin aktardığına göre bu, Türkiye'ye yılda 5 milyon dolara mal olmuştu. Ayrıca bu dönemde henüz yıkım çalışmalarına henüz başlanmadığına da dikkat çekiliyor. 

Haberde, Türkiye'nin eski Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu'nun görüşlerine de yer veriliyor: 

Türkevi projesine ilişkin süregelen belirsizlikler, projenin maliyetini artırmanın yanı sıra Türkiye'nin ABD'deki itibarını da zedeliyordu.

Cresa firmasından proje müdürü Phillip Infelise, Türkevi'nin inşasında 4 yıl görev yaptığını belirtiyor. Infelise, 2021'de kendilerine kesin bir tarih verildiğini, eylülde Erdoğan'ın katılacağı BMGK toplantısına kadar her şeyin tamamlanmasının istendiğini söylüyor. Infelise, bu emrin doğrudan Erdoğan'dan geldiğini öne sürüyor. WSJ, Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nin yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor. 
 


Diğer yandan Amerikan şirketi Aecon Tisman'la inşaatı ortak yürüyen Türk firması IC İçtaş'ın bina tasarımında yapmak istediği değişiklikler nedeniyle maliyet artışı oluştuğu savunuluyor. WSJ, iki şirketin de yorum taleplerine yanıt vermediğini yazıyor. IC İçtaş, Türk iş insanı İbrahim Çeçen'e ait. 

Türkiye'nin değişikliklere itiraz etmediği fakat artan maliyetlerin bir kısmından, bina tamamlandıktan sonra dava açtığı Perkins Eastman firmasını sorumlu tuttuğunu aktarıyor. 

Türkiye, tasarım sorunları ve gecikmeler nedeniyle 13 milyon dolar ek masrafa yol açtığı gerekçesiyle Perkins Eastman'a 2021'de dava açmıştı. Amerikan firma suçlamaları reddetmişti. Ankara daha sonra bu yıl davadan vazgeçmişti. 

WSJ'nin haberinde, Adams hakkındaki davanın sürdüğüne ve bunun Demokrat siyasetçinin kariyerini sonlandırabileceğine dikkat çekilerek şu ifadelere yer veriliyor: 

Recep Tayyip Erdoğan'ın, ülkesinin küresel nüfuzuna bir anıt olarak tasarladığı yaklaşık 300 milyon dolarlık Türkevi, New York Belediye Başkanı'nın işine ve belki de siyasi kariyerine mal olabilecek bir hukuk dramında daha da önemli bir rol oynayacak gibi görünüyor.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU