Hamas yetkilisi Halid Meşal'den mücadele mesajı: "Küllerimizden doğacağız"

"Ortadoğu saatli bomba"

Halid Meşal, Katar'ın başkenti Doha'da sürgünde yaşıyor (Reuters)

Hamas'ın yurtdışı sorumlusu Halid Meşal, örgütün yeni savaşçılar devşirdiğini ve tekrar toplamaya odaklandığını söyledi.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'da bugün yayımlanan söyleşisinde Meşal, "Anka Kuşu gibi küllerimizden yeniden doğacağız" dedi.

68 yaşındaki üst düzey Hamas yetkilisi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu iktidarda kaldığı sürece barış imkanı olmadığını savunarak, Ortadoğu'daki durumun daha da kötüleşebileceğini belirtti: 

İsrail işgali devam ettikçe bölge saatli bomba olarak kalacak. 

Hamas'ın kayıp verdiğini fakat mücadeleyi bırakmadığını söyleyen Meşal, örgütün halen saldırı kapasitesi olduğunu ve gücünü artırmaya odaklandığını ifade etti: 

Mühimmat ve silahlarımızın bir kısmını kaybettik fakat Hamas, halen gençleri silah altına alıyor. Mühimmat ve silahlarımızın önemli bir kısmını kendimiz üretmeyi sürdürüyoruz.

Meşal, örgütün savaşçı devşirme ve silah üretimi faaliyetlerine ilişkin detay paylaşmadı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), geçen ay Hamas'ın "dağıtılması biraz daha zaman alacak bir gerilla örgütüne döndüğünü" savunmuştu

IDF'ye göre 7 Ekim'den önce Hamas'ın Gazze'de 5 tugay, 24 tabur ve 140 kadar bölükte görev yapan toplam 30 bine yakın savaşçısı vardı. İsrail ordusu, savaşın başından bu yana Gazze'de en az 17 bin Hamas savaşçısının öldürüldüğünü ileri sürüyor. 

Diğer yandan Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu'ndan Joost R. Hiltermann, Meşal'in açıklamalarının Hamas'ın her koşulda savaşmayı sürdüreceğini gösterdiğini belirterek, örgütün gücünü tamamen kaybetmediğine işaret ediyor: 

Hamas'ın halen aktif olduğunu ve Gazze'de muhtemelen bir noktada geri dönebileceğini söyleyebilirim.

1996-2017'de Hamas'ın liderliğini yapan Meşal, İsrail'in 1997'de gerçekleştirdiği suikast girişiminden kurtulmuştu. 

İsrail'in İsmail Haniye'yi Tahran'da 31 Temmuz'da öldürmesinin ardından örgütün başına Yahya Sinvar geçmişti. Reuters, yapılanma içinde Meşal'in Hamas'ın "diplomatik yüzü" haline geldiğini yazıyor. 

Ajans, İsrail Başbakanlık Ofisi'nin yorum taleplerini reddettiğini aktarıyor.


Independent Türkçe, Reuters, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU