"Pasifik'in Hayaleti" 80 yıl sonra bulundu

USS Stewart, 24 Mayıs 1946'da kasıtlı bir şekilde batırılmıştı

USS Stewart'ın kıçının "gelişmiş" deniz teknolojileriyle su altında çekilmiş görüntüsü (Ocean Infinity)

"Pasifik'in Hayalet Gemisi" ismiyle bilinen II. Dünya Savaşı'ndan kalma ABD Donanması muhribinin enkazı, battıktan neredeyse 80 yıl sonra Kaliforniya açıklarında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ocean Infinity, Air/Sea Heritage Vakfı, SEARCH, Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin Ulusal Deniz Koruma Alanları'yla ABD Donanması Tarih ve Miras Komutanlığı'nın (NHHC) ortak basın açıklamasına göre okyanus araştırmacıları, USS Stewart'ı 1 Ağustos'ta Cordell Bank Ulusal Deniz Koruma Alanı'nda, su yüzeyinin yaklaşık 1070 metre altında buldu.

Eylül 1919'da Philadelphia'da inşa edilen gemi, I. Dünya Savaşı'na yetiştirilemese de II. Dünya Savaşı'nda hem Amerikan hem Japon bayrakları altında savaşmıştı.

Gemi 1941'de ABD Donanması'nın Asya filosuyla birlikte Manila'da konuşlandırılmıştı. Sonraki yıl çatışma sırasında hasar almış ve beklenmedik bir kaza sonucunda mürettebatı tarafından Cava açıklarında terk edilmek zorunda kalmıştı.

Orada Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri tarafından ele geçirilen muhrip, Devriye Gemisi No. 102. adı altında görev almaya başlamıştı:

Müttefikler sık sık düşman elinde eski bir ABD Donanması gemisi gördüklerini bildirdiği için muhrip, "Pasifik'in Hayalet Gemisi" lakabını almıştı.
 

Denizciler
24 Mayıs 1946'da, USS Stewart batırılırken izleyen denizciler (ABD Donanması/Ulusal Arşivler)


Savaş sona erdikten sonra savaş gemisi, Japonya'nın Kure bölgesinde su üzerinde bulunmuş ve ABD Donanması'nda yeniden kullanılmaya başlamıştı.

Savaşın ardından bir deniz tatbikatında USS Stewart, San Francisco yakınlarında 24 Mayıs 1946'da kasıtlı bir şekilde batırılmıştı.

Sonrasında 78 yıl boyunca orada saklı kalarak su yüzeyinin altında çürümüştü.

Bu yaz ise araştırma ekipleri nihayet geminin izini sürdü ve daha önce yakalanmamış görüntüler elde etti.
 

USS Stewart
USS Stewart'ın kıç tarafının çoklu ışın görüntüsü (Ocean Infinity/Air/Sea Heritage Vakfı/SEARCH/Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin Ulusal Deniz Koruma Alanları/NHHC)


Keşif gezisi sırasında araştırma ekibi, üç otonom su altı aracı kullanarak suyun derinliklerindeki enkazın izini sürdü.

Deniz tabanı, sonar teknolojisiyle 24 saat boyunca tarandı ve tabanda neredeyse dik duran, "şık ve heybetli" gemi gövdesiyle "büyük oranda tek parça olan" enkaza ulaşıldı.

Kuruluşlar, açıklamalarında "Bu kadar eski bir geminin bu seviyede korunmuş olması olağanüstü ve bu muhtemelen ABD Donanması'nın '4 bacalı' muhriplerinin en iyi korunmuş örneklerinden biri" dedi.
 

USS Stewart 1946

​​​​​​USS Stewart, 24 Mayıs 1946'da kasıtlı bir şekilde batırıldı (ABD Donanması/Ulusal Arşivler)


Tarih ve Miras Komutanlığı'nın başkanı olan ABD Donanması'ndan emekli Tümamiral Samuel Cox, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

ABD Donanması, USS Stewart'ın enkazının konumunu tespit eden ekibin profesyonelliğini çok takdir ediyor.

Savaşta kaybedilse de, hedef alınarak batırılsa da, bir savaş gemisi sonsuza dek, egemen olana aittir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU