Biden, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırmasına karşı çıkıyor

ABD Başkanı Joe Biden / Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Joe Biden dün, İran'ın İsrail'e yaklaşık 200 füze fırlatmasının ertesi günü, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırı düzenlemesine karşı olduğunu ifade etti.

Biden, İsrail'in böyle bir hamlesine olası desteğine ilişkin soru üzerine gazetecilere şunları söyledi: "Cevap hayır."

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Yediler Grubu liderlerine atıfta bulunarak "Biz yedimiz, İsraillilerin yanıt verme hakkına sahip olduğu konusunda hemfikiriz, ancak orantılı bir şekilde yanıt vermeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden dün, Yedi büyük sanayileşmiş ülkeden oluşan Grup'un acil olarak düzenlediği sanal toplantıya katıldı.

Beyaz Saray, toplantıda yeni yaptırımların uygulanmasının ele alındığını açıklayarak, G7'nin ortak bir açıklama taslağı üzerinde çalıştığını, ABD'nin İsrail'i desteklediğini ve İsrail'in güvenliğini sağlamaya kararlı olduğunu ifade etti.

İsrail hükümeti, İran'ın füze saldırısına tepkinin, İran topraklarının derinliklerine, stratejik konumunu etkileyen bir askeri operasyon düzenlemek olacağını ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Galant'ın "nihai kararı ve tarihi" alacağını açıklamıştı. Ayrıca ABD liderliğindeki müttefiklerle koordinasyonun gerekliliği de vurgulandı.

İran saldırısı, Birleşmiş Milletler, ABD ve Avrupa Birliği'nin ateşkes çağrılarına rağmen gerçekleşti ve İsrail ile Lübnan Hizbullahı arasındaki çatışmalar devam etti.

Devrim Muhafızları (DMO), saldırısını, "İran egemenliğini ihlal ederek ve İsrail'in Tahran'da İsmail Heniyye'ye suikast düzenleyerek" ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile DMO lideri Abbas Nilfuraşan’a suikast düzenleyerek meşrulaştırdı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU