Kraliyet uzmanı anlattı: II. Elizabeth'le tanışan herkes neden afalladı?

Craig Brown, Henley Edebiyat Festivali'nde biyografisi hakkında konuştu

(Reuters)

Bir kraliyet biyografi yazarı, 2022'de hayatını kaybeden Britanya Kraliçesi II. Elizabeth'le tanışan pek çok kişinin neden kendilerini çok tuhaf davranırken bulduğunu açıkladı.

Craig Brown, The Independent'ın üst üste ikinci kez özel haber ortağı olarak katıldığı Henley Edebiyat Festivali'nde, en sakin ve ünlü kişilerin bile hükümdarla tanıştıklarında nasıl "afalladıklarını" anlattı.

A Voyage Around the Queen (Kraliçe'nin Etrafında Bir Yolculuk) adlı biyografisi, 96 yıllık yaşamı boyunca onunla tanışan ve onu tanıyan kişilerin hikayelerini kullanarak Kraliçe'nin portresini çiziyor.

Henley Edebiyat Festivali

Craig Brown, The Independent'ın iki yıldır üst üste özel haber ortağı olarak işbirliği yaptığı Henley Edebiyat Festivali'nde dinleyicilere seslendi (The Independent)​​​​


Sunday Times'ın çok satan biyografisi, George Osbourne ya da Margaret Thatcher gibi önemli siyasetçilerin, eşsiz bir şöhrete sahip olan hükümdar karşısında nasıl sersemlediğini anlatıyor.

Brown, bu aşinalığın belki de bu kadar çok kişinin "sersemlemiş ya da aklı karışmış" hissetmesinin ve onunla yüz yüze geldiklerinde tuhaf davranmaya eğilimli olmalarının nedeni olduğunu savunuyor.

İnsanların Kraliçe'ye karşı çok tuhaf davranmalarının nedenlerinden birinin, onun yüzünü her açıdan çok iyi tanımaları olduğunu düşünüyorum.

Ben bile Kraliçe hakkında muhtemelen kendimden daha fazla şey biliyorum.

Daha önce en çok Private Eye'da ünlülerin parodi günlükleriyle tanınan hicivci şunları ekledi:

Kraliçe insanların beklentilerinin bir aynası. Onunla tanışmak istiyorlar ama kendileri hakkında konuşmak istiyorlar.

Kraliçe'yle tanışan hemen herkes kendi söylediklerini hatırlar, ama Kraliçe'nin ne söylediği hakkında hiçbir fikirleri olmaz.

Craig Brown

Brown'ın eşsiz biyografisi A Voyage Around the Queen, 96 yıllık yaşamı boyunca onunla tanışan ve onu tanıyanların hikayelerini kullanarak Kraliçe'nin portresini çiziyor (4th Estate)​​​​​​​


Huzuruna çıktığında Kraliçe'nin şöhretinin 'afallatıcı' etkisini deneyimleyenlerden biri de 2009'da hükümdarla tanışan Michelle Obama'ydı.

Anılarında, 'Kraliçe'yle otururken ortamın ihtişamını ve gerçek bir ikonla yüz yüze gelmenin verdiği şaşkınlığı üzerimden atmak için kendimi zorladım' diye yazmıştı.

Majestelerinin yüzünü daha önce tarih kitaplarında, televizyonda ve para birimlerinde onlarca kez görmüştüm ama burada kanlı canlı karşımdaydı, bana dikkatle bakıyor ve sorular soruyordu.

Oxfordshire'daki Henley-on-Thames'de düzenlenen etkinlikte Brown, "Karizmasının bir kısmı sahip olduğu olağanüstü şöhretten geliyor," dedi.

Öldüğünde hayatta olmadığı bir zamanı hatırlamak için 102 yaşında falan olmanız gerekir. Neredeyse dünyadaki herkes onun yüzünü bilirdi.

Diğer anekdotlar arasında bir kişinin yanlışlıkla Kraliçe'nin corgi köpeğinin bisküvilerini yemesi de vardı.

Bir başkasınaysa onunla tanışmadan önce "çiş yapması" tavsiye edilmiş çünkü geçmişte başkaları "kaza yaşamıştı".

Henley Edebiyat Festivali 6 Ekim'e kadar sürecek.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU