Alman parlamenter, Belarus'taki siyasi mahkumlardan para kazanıyormuş

Doğu Avrupa ülkesinde 1400'ü aşkın siyasi mahkum var

Dornau'nun şirketi soğan dışında kavun ve kök sebzeler de yetiştirirken AfD'li siyasetçiler, Belarus gibi Rus lider Vladimir Putin'den destek almakla suçlanıyor (AFP)

Almanya'daki radikal sağcı AfD partisi adına Saksonya Eyalet Parlamentosu'nda görev yapan Jörg Dornau'nun Belarus'taki siyasi mahkumları çalıştırarak para kazandığı iddia edildi. 

Birleşik Krallık'ın Observer gazetesine konuşan Nikolai, diğer siyasi mahkumlarla birlikte Belarus'un batısında çalışırken Şubat 2024'te Alman plakalı bir otomobilin geldiğini anlattı. 

Güvenlik gerekçesiyle takma isim kullanan Nikolai, kendilerini selamlayan uzun boylu ve kel siyasetçinin 54 yaşındaki Dornau olduğunu söyledi.

Nikolai, o dönemde çiftlikte kendisi gibi 30 siyasi mahkumun bulunduğunu ve günde 180 Türk lirasına denk gelen bir ücret karşılığında çalıştıklarını aktarırken bu işe kendilerinin gönüllü olduğunu da ekledi. 

İş şartlarının zor olduğunu belirtirken şu ifadeleri kullandı:

Sabah 7'de kahvaltı edip akşama kadar çalışıyorduk ve az mola veriyorduk. İşe gülümseyerek gidiyordum. Hapiste olmakla kıyaslayınca tamamen özgürmüşüm gibi hissediyordum. Soğanların tadı da güzeldi.

Sosyal medyadaki bir paylaşımı beğendiği için aldığı 15 günlük hapis cezasını çekerken bunları yaşadığını anlatan Nikolai, serbest kalınca ülkesinden kaçmış. 

Observer, Nikolai'nin anlattıklarını doğrulayamadığını ancak bağımsız bir cezaevi gözlem örgütünün, 2024 başından beri Dornau'nun soğan tarlasında çalışan mahkumlara dair bildirimler aldığını bildirdi. 

Saksonya Eyalet Parlamentosu, 2019'dan beri üyesi olan Dornau'ya parlamenter maaşı dışındaki gelirini beyan etmediği için ağustosta ceza vermişti. 7 bin euroya yakın aylık maaş alan Dornau'ya 20 bin 862 euroluk fatura kesilmişti. 

AfD

Radikal sağcı siyasetçi, yasalara göre 6 maaşa kadar para cezası alabilirdi (AfD)


Almanya'da "Diktatörlükle yönetilen bir ülkede yatırım yapması ne kadar doğru?" sorusu tartışılırken Dornau'nun siyasi mahkumlardan para kazandığı, bu son haberle ortaya çıktı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Observer, Belarus'un Lida kentindeki cezaeviyle anlaşma sağladığı iddiasını Dornau'ya sorsa da henüz yanıt alamadı. 

AfD, üyesinin desteklenmesi için çağrıda bulunurken Yeşiller'e bağlı bir avukat, iddiaların doğrulanması halinde Dornau'ya dava açılabileceğini savunuyor. 

Aleksandr Lukaşenko'nun Ağustos 2020'deki devlet başkanlığı seçimini kazanıp 6. döneme adım atmasından sonra ülkede demokrasi talebiyle gösteriler düzenlenmişti. 

Seçimde hile yapıldığını savunan eylemciler sokak ve cezaevlerinde şiddet görürken Dornau'nun söz konusu çiftliğin bağlı olduğu Zybulka-Bel Ltd adlı şirketi Ekim 2020'de kurduğu öne sürülüyor. 

İnsan hakları örgütleri, Belarus'ta 1400'ü aşkın siyasi mahkum olduğunu tahmin ediyor. 
 

Independent Türkçe, Observer, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU