Harris ülke genelinde farkı açsa da salıncak eyaletler halen belirsiz

Trump ve Biden'ın "ikisinden de nefret edenler" Harris'i destekliyor gibi görünüyor

(Reuters)

Kamala Harris'in ilk kez açık ara önde olduğunu ortaya koyan yeni bir ulusal anket, Demokrat başkan adayının seçime 50 günden az süre kala rakibi Donald Trump'a karşı ivme avantajını korduğunun bir başka işareti.

Pazar günü yayımlanan NBC News anketi, Harris'in Trump'a 5 puan fark attığını ve bu farkın daha önce ne Cumhuriyetçi adayı ne de eski rakibi Joe Biden'ı desteklediğini belirten kararsız seçmenler tarafından sağlandığını gösteriyor.

"İkisinden de nefret edenler" diye adlandırılan bu seçmenlerin oranı temmuzda yüzde 12'yken eylül anketinde yüzde 7'ye düştü. Öte yandan Harris, Biden'ın temmuz anketindeki konumunu 6 puan geliştirdi. NBC'nin son anketi, Biden'ın başkanlık yarışından çekildiğini açıklamasından sadece bir hafta önce yayımlanmıştı.
 

Kamala Harris

Kamala Harris geçen hafta, 2024 seçiminin gidişatını belirleyecek birkaç salıncak eyaletten biri olan Wisconsin'in Madison kentinde kampanya yürüttü (AFP)​​​​​​


Bu esnada Trump'ın oyları son 60 günde neredeyse hiç değişmedi. NBC anketinde yüzde 1 puanlık bir düşüş yaşadı ve bu düşüş anketin hata payı içinde kaldı. Bu son anket, Trump'ın 10 Eylül'de Harris'in karşısına çıktığı münazarada Haitili göçmenleri Ohio'nun Springfield kentinde komşularının evcil hayvanlarını çalıp yemekle asılsız bir şekilde suçlamasının ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak eski başkan, başkanlık seçiminin galibini belirleyecek olan Seçiciler Kurulu'nda hâlâ çok önemli avantajlara sahip.

The Hill/HarrisX tarafından bu hafta sonu yayımlanan bir başka ankete göre, Harris'in ulusal anketlerdeki hızlı yükselişine rağmen, çekişmeli eyaletlerde kıran kırana bir yarış devam ediyor. Bu ankete göre Harris, 2020'de Joe Biden'la birlikte kazandığı Arizona ve Georgia eyaletlerinde rakibinin gerisinde. Başkan Yardımcısı, ulusal çapta sergilediği gibi çekişmeli eyaletlerdeki anketlerde aynı türden belirgin bir iyileşme görmedi.

Nihai sonuç açısından kritik öneme sahip Pensilvanya, Nevada, Wisconsin ve Michigan gibi eyaletlerde Harris'in Hill/HarrisX anketinde 1-2 puan önde olması, Başkan Yardımcısı'nın halk oylamasını önde götürse de kaybetme tehlikesinin devam ettiğini gösteriyor.

Harris'in Trump'a karşı ciddi bir avantaja sahip olduğu alanlardan biri de para. Cuma günü Trump ekibi ağustosta 44,5 milyon dolar topladığını açıklarken Harris'in kampanyası aynı ayda 190 milyon dolardan fazla para topladı.

Harris'in kampanya yöneticisi Jen O'Malley Dillon, perşembe günü yaptığı açıklamada başkanlık yarışının hâlâ "hata payı yarışı" olduğunu söyledi ve "Berabere" dedi.

50 eyaletin tamamında bin kayıtlı seçmenle yapılan NBC anketinin hata payı yüzde 3,1.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU