40 yıllık ışıltılı kariyeriyle bir janrın öncüsü: Kym Mazelle

Bugüne dek Mick Jagger ve David Guetta gibi isimlerle işbirliği yapan house tanrıçası Kym Mazelle, 28 Eylül'de hemen öncesinde sahne alacağı Selda Bağcan için "O bir ikon" diyor

House, disco, pop ve soul'u birleştiren Kym Mazelle, "Bu türlerin her biri benim DNA'mda var" diyor (BKM)

Maximum Uniq Açıkhava, gelecek hafta önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada saygı duyulan, müziği ve yorumuyla kitleleri etkileyerek esin kaynağı olan usta sanatçı Selda Bağcan hayranlarıyla buluşacak. 

Efsanevi Bağcan'dan hemen önce, müzik tarihinde yine en az onun kadar mühim kabul edilen başka bir isim sahnedeki yerini alacak. 

BKM Organizasyonu'yla 28 Eylül'de Maximum Uniq Açıkhava'da düzenlenecek Beynelminel Bir Buluşma etkinliğinde, 1980'ler ve 1990'lardan günümüze dek uzanan başarılı kariyer yolculuğuyla dikkat çeken Kym Mazelle konser verecek.

"House Müziğin First Lady'si" diye anılan ödüllü müzisyen Mazelle, Selda Bağcan'dan önce müzikseverlerle buluşacak.

Etkileyici canlı performansıyla adından söz ettiren Mazelle, Londra Moda Haftası kapsamında "İkon" ödülünün sahibi oldu (BKM)


Bu unvana açıklık getiren Amerikalı şarkıcı, "Evet öyleyim, aslında bu bir lakap değil" diyor:

Büyük bir plak şirketine imza atan ilk house müzik sanatçısıyım. En azından bana böyle söylendi. Aslına bakarsanız EMI/Syncopate'la anlaştığımda house türü halen pek bilinmiyordu ve ana akıma geçmemişti. Ama elbette bu uzun sürmeyecekti, hepimiz bu türün popüler olacağını ve bunun yıllarca süreceğini biliyorduk. Bugüne geldiğimizde, bu janrın ne kadar büyük bir değişim yarattığını görmek akıllara durgunluk veriyor.

"Pek çok harika an ve anı"

Şarkılarında disco, soul, pop, house ritimlerini ustaca harmanlayan Mazelle, kariyeri boyunca sayısız ünlü isimle çalışarak müzik dünyasında önemli bir iz bıraktı. Örnek mi? Mick Jagger, Chaka Khan, David Guetta ve Grace Jones bu isimlerden yalnızca birkaçı. 

Elbette böyle bir kariyerin "unutulmaz"ları da bol oluyor. Mazelle'e, hafızasında yer eden anlardan birini soruyorum. Karar vermesi çok da kolay olmuyor ve bir süre düşünüyor. Hem sahnede konser verdiği anları hem konuk olduğu televizyon programlarıyla radyo şovlarını düşünüyor.

"Pek çok harika an ve anı..." diyor ve en sonunda karar vererek ekliyor:

Bir festivalde ya da konserde çok sayıda sanatçı olduğunda ve bis sırasında herkes belirli bir şarkıyı söylemek için sahneye çıktığında gerçekten harika oluyor.

Hangi konser olduğunu merak ederken Mazelle sözlerini sürdürüyor:

Ben bu onura sahibim. Bir keresinde Avustralya'nın Sidney kentindeki Opera Binası'nda, 50 kişilik dev bir orkestrayla ben, Five Star'dan Denise Pearson, Chic'in vokalisti Norma Jean Wright, Funkytown'dan Cynthia Johnson ve Ultra Nate, hepimiz sahneye çıkıp We Are Family'yi söylemiştik. Gerçekten çok güzeldi.

Londra merkezli R&B ve soul grubu Soul II Soul'la çalışan Mazelle, iki dalda Grammy adaylığı kazanmıştı (BKM)


"Müzik iyileştirir"

Şu sıralar turne, etkinlikler ve provalarla "aşırı meşgul" olduğunu söyleyen Mazelle'e 2024'ü ve bu yılın onun için nasıl geçtiğini soruyorum. "House Müziğin First Lady'si" bu seneyi bir kasırgaya benzetiyor ve "Nasıl da geçti öyle?" diyor.

Şükredecek o kadar çok şey var ki... Mesela çalışmak, sağlıklı olmak, seyahat etmek, yeni arkadaşlarla tanışmak.

Süregelen savaşları ve kötü olayları anımsattığımdaysa "Müzik iyileştirir" diyor. Ruhunu müzikten başka nelerin beslediğiniyse şöyle anlatıyor:

Dinlenmek çok iyi geliyor. Yelken yapmayı seviyorum. İyi arkadaşlar ve iyi yemek her zaman işe yarar. Ayrıca bol kahkaha ve dua etmek.

İstanbul konseri için epey heyecanlı olduğunu söylemekten çekinmeyen Mazelle, Selda Bağcan'la sahne alacağı etkinliği hatırlatmadan da edemiyor:

Beynelminel Bir Buluşma... Yakında bu güzel festival için İstanbul'a seyahat edeceğiz. 28 Eylül'de...

Mazelle'in "ikon" dediği Selda Bağcan, 28 Eylül Cumartesi saat 21.30'da Maximum Uniq Açıkhava sahnesinde yerini alacak (BKM)


"Salda Bağcan bir ikon"

Tek günlük festivalde peş peşe sahne alacakları açıklanmadan önce Bağcan'ı tanıyıp tanımadığını merak ediyorum. "O bir ikon" diyerek itiraf ediyor:

Daha önce onu tanımıyordum ama artık biliyorum, onu ve müziğini dinliyorum. Gerçek bir sanatçının sesine ve yeteneğine sahip. Sanatı için takdir edilmesi harika... Aynı sahnede olacağımız için teşekkür etmeliyim!

ABD'nin Indiana eyaletine bağlı Gary kentinde dünyaya gelen Mazelle'in müziğe olan ilgisi henüz çocukluk yıllarında başlamış. Ama kilisede falan değil evde çizgi film izlerken! Şöyle anlatıyor Mazelle:

Bence tüm çocuklar çizgi filmlere ilgi duyar. Sesler, renkler, müzikler... Bunlara ve televizyon programlarının tema müziklerine eşlik ederdim.

1960'ların sonundan 1970'lerin ortasına kadar süren Amerikan dizisi The Brady Bunch'ı hatırlatıyor Mazelle ve her defasında klasikleşmiş sitcom'un şarkısını söylediğini anlatıyor. 
 

Mazelle, 1996'nın unutulmaz filmlerinden Baz Luhrmann imzalı Romeo + Juliet'te çalan Young Hearts Run Free yorumuyla müzikal dramayı daha da etkileyici hale getirmişti (BKM)


Michael Jackson'ın komşusu

Kym Mazelle çocukluğunda, Michael Jackson ve ailesinin yaşadığı sokakta oturuyormuş. Hatta Jackson ve Mazelle'in anneleri arkadaşlık ediyormuş. Bu durumun Mazelle'in müziğe yaklaşımını nasıl etkilediğini düşünürken, sanatçı o dönemi şöyle anlatıyor:

Huzur içinde yatsın. Ben Michael'dan biraz daha küçüğüm ama onlardan bahsedildiğini duyarak büyüdüm. Etraftaki liselerin yetenek gösterilerinde sahne aldıklarını duyardım. Anaokuluna yeni başlamıştım, Michael kendine güvenerek şarkı söylüyor ve sahneye çıkıyordu. Bundan sadece birkaç yıl sonraysa The Jackson 5, The Ed Sullivan Show'daydı. Bunun mümkün olduğunu gördüm. Onun gibi olmak mümkündü.

"Partiyi başlatan hâlâ benim"

O günlerden bugüne dek seneler geçti ve Mazelle'in neredeyse 40 yıla yayılan müzik kariyeri hız kesmeden devam ediyor. Aslında buna kendisi bile şaşırıyor ama o dönemden bugüne gelirken müziğin geçirdiği değişimin elbette o da farkında:

Bunu düşününce inanmakta zorlanıyorum. Onca zaman nereye gitti? Artık elektronik müzik, ışık şovları ve büyük sahneler var ve bu harika. Hepimiz müziği seviyoruz ve müziğe ihtiyacımız var. Kahramanlarımızı ve onların sahnede müziklerini icra etmesini görmek istiyoruz. Ama sonuç olarak müziğin ruhundan çok şey gitti. Bu kısmı takip etmemiz ve sağlıklı bir denge tutturmamız gerekiyor. Bu arada, partiyi başlatan hâlâ benim!"

Maximum Uniq Açıkhava'daki Beynelminel Bir Buluşma'da partiyi başlatmadan önce hayranlarına bir mesaj iletmek isteyip istemediğini sorduğumdaysa Mazelle sabırsızlandığını söyleyerek müzikseverlere teşekkür ediyor:

28 Eylül'de sizinle birlikte ışıldamayı dört gözle bekliyorum.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU