İsrail'in en büyük havayolu şirketi, savaş sayesinde servet kazandı

Uçaklarında füze karşıtı savunma sistemleri taşıyan El Al, yüksek fiyatlarıyla İsraillileri kızdırıyor

El Al, ağustosta Boeing'le 31 uçağın satışı konusunda 2,5 milyar dolarlık anlaşma yaptı (Reuters)

Gazze savaşı onbinlerce kişinin ölümüne neden olurken İsrail'in ulusal havayolu şirketi El Al'a para kazandırdı. İspanya'nın El Pais gazetesi, bunun arka planını yeni yayımladığı haberde anlattı. 

Hamas öncülüğündeki Filistin örgütlerinin 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu'ndan sonra başlayan Gazze savaşıyla birlikte İsrail Parlamentosu ulusal havayolu şirketleri El Al, Arkia ve Israir için 5 milyar dolarlık savaş sigortasını onayladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pek çok havayolu şirketi sigorta masrafı ve güvenlik gerekçeleriyle uçuşlarını iptal ederken El Al yeni seferler ekledi ve Tel Aviv yolcularının yüzde 80'inden fazlası onları tercih etti. 

Bu hamle, hem yurtdışındaki yedek askerlerin İsrail'e gelmesini hem de şirketin zarardan kâra geçmesini sağladı. 

Halihazırda New York-Tel Aviv seferi yapan tek şirket, El Al. Dünyadaki Yahudilerin yüzde 80'inin ABD ya da İsrail'de yaşadığı düşünüldüğünde bunun ne kadar popüler bir rota olduğu daha iyi anlaşılıyor. 

Yakın zamanda 31 adet Boeing 737 MAX satın alan şirketin hisseleri bu yıl yüzde 66 değer kazandı. 

Geçen senenin ilk çeyreğinde 34,4 milyon dolarlık zarar açıklayan şirket, bu yıl aynı dönemde 80,5 milyon dolar kâr yaptı. El Al, mali açıdan tarihindeki en iyi çeyreği duyurmuş oldu.

İkinci çeyrekteki kârın 147,4 milyon dolara çıktığı açıklanınca yolcular isyan etti. 

Uçaklarında füze karşıtı savunma sistemleri taşıyan tek havayolu şirketi olan El Al diğer yandan da yüksek fiyatlarıyla eleştiri topluyor. Bin dolara Madrid, 2 bin 500 dolara ABD, 4 bin dolara da Meksika biletleri var. 

Şirket yetkilileriyse yolcuların fiyatlandırma sistemini bilmediğini ve aslında 2023'e göre daha az para ödediğini söylüyor:

Daha ucuz olması gereken uçuşlara daha fazla, daha pahalı olması gereken uçuşlaraysa daha az ödüyorsunuz. Böyle ayarlamasak ABD'ye 3 bin dolara giderdiniz. Hepsinden önemlisi daha az rekabet uçakların daha dolu olmasını sağladığı için daha az ödüyorsunuz.

İsrail Rekabet Kurulu gelen tepkiler üzerine El Al hakkında tekel soruşturması başlattığını açıkladı. 

 

Independent Türkçe, El Pais, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU