Trump'a ikinci suikast girişimi: Fail önceden ihbar edilmiş

Gizli Servis'ten itiraf geldi

Routh'un Ukrayna'da Kiev yanlısı aktivizm faaliyetleri yürüttüğü bildiriliyor (Reuters)

ABD'deki güvenlik birimlerinin, Cumhuriyetçi lider Donald Trump'a suikast girişimi öncesinde saldırgan Ryan Wesley Routh hakkında uyarıldığı ortaya çıktı.

ABD'nin tanınmış gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Routh'un Ukrayna'da olduğu dönemde "dengesiz davranışlar" sergilediğini, onunla karşılaşan diğer Amerikalıların resmi makamlara şikayette bulunduğunu yazıyor. 

Routh'un, Şubat 2022'de başlayan savaştan kısa süre sonra çatışmalara katılmak için Ukrayna'ya gittiği aktarılıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de 2022'de Routh'la birkaç kez karşılaştığını belirten hemşire Chelsea Walsh, 58 yaşındaki zanlının etrafındakilere şiddet tehditleri savurduğunu öne sürüyor. Walsh, Ukrayna'dan ABD'ye döndüğünde Washington Dulles Uluslararası Havalimanı'ndaki Gümrük ve Sınır Koruması yetkililerine Routh'u şikayet ettiğini belirtiyor. 

Bilgi paylaşımı ve koordinasyon için 50 yardım grubunun bağlı olduğu bir ağda çalışan eski CIA görevlisi Sarah Adams, Routh'un Ukrayna'daki yardım grupları arasında bir "dolandırıcı" ve "kaçık" olarak görüldüğünü söylüyor. 

Adams, Routh'un yabancı savaşçı devşirmek için Ukrayna hükümetiyle birlikte çalıştığını iddia ettiğini fakat bunu gerçek olmadığını ileri sürerek ekliyor: 

Birçok kişi onun faaliyetlerini durdurmaya çalışıyordu ya da en azından başkalarının onun dolandırıcılıklarına kanmasını engellemek istiyordu.

Yabancı gönüllü savaşçıları koordine eden Ukrayna Uluslararası Lejyonu, Routh'la herhangi bir bağları olmadığını savunuyor. 

Ancak adının paylaşılmasını istemeyen bir Fransız, savaşmak için Ukrayna'ya gittiğinde Routh'un kendisine yardım edip yabancı lejyonlara katılmasını sağladığını öne sürüyor. 

WSJ'nin incelediği WhatsApp ve Signal mesajlarında, Routh'un Afgan askerlerle iletişime geçerek "Adım Ryan Routh, ABD'liyim. Ukrayna ordusunu, Afgan savaşçıları deneme amaçlı kadroya alması için ikna ettim" diye yazdığı görülüyor.

Diğer yandan bir FBI yetkilisi de geçmişte Routh'la ilgili kendilerine şikayet geldiğini söylüyor. Kaynak, kimliğini açıklamadığı bir kişinin 2019'da yaptığı ihbarda, Routh'un sabıkalı olmasına rağmen ateşli silah taşıdığını söylediğini bildiriyor. Ancak yetkili, kaynağın bunu doğrulamaktan kaçındığını, Routh'un o dönemde Hawaii'de yaşadığını ve bilgileri oradaki yetkililere iletip konuyu kapattıklarını belirtiyor. 

WSJ; Gümrük ve Sınır Koruması, FBI veya Dışişleri Bakanlığı'nın yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor. 

Suikast girişimi, Trump'ın 15 Eylül'de Florida'daki West Palm golf sahasında olduğu sırada yaşanmıştı. Civarda silah sesleri duyulmasının ardından eski ABD başkanı sahadan çıkarılmıştı. Kolluk kuvvetleri sahadaki çalılıklarda Kalaşnikof bulunduğunu ve bir şüphelinin yakalandığını açıklamıştı. Bir Gizli Servis ajanının Routh'un silahının namlusunu görerek ateş açtığı da bildirilmişti. 

Dün hakim karşısına çıkan Routh'a, "ateşli silah bulundurma" ve "seri numarası silinmiş ateşli silah bulundurma" başlıkları altında iki ayrı suçlama yöneltilmişti. Daha önce başka suçlardan hüküm giydiği belirtilen Routh hakkındaki soruşturma devam ediyor.
 


Trump'a 13 Temmuz'da Pensilvanya'daki mitingde düzenlenen silahlı saldırının ardından yaşanan olayla gözler tekrar Gizli Servis'e çevrildi. 

Gizli Servis'in direktör vekili Ronald L. Rowe Jr., Trump'ın golf oynadığı sahada herhangi bir güvenlik taraması yapılmadığını söyledi. 

Rowe Jr., dünkü açıklamasında Trump'ın programında golf oynamak gibi bir plan bulunmadığını savunarak "Aslında sahaya bile gitmemesi lazımdı" dedi. Direktör vekili, ajanların "etkili ve yerinde müdahalesiyle" tehlikenin atlatıldığını belirterek, çalışanları kutladı. 

Gizli Servis, Trump'a temmuzda düzenlenen suikast girişiminde "tüm sorumluluğu" kabul etmişti.

FBI'ın, saldırganın cep telefonundaki navigasyon verilerinden yola çıkarak paylaştığı bilgilere göre Routh, olay yerinde en az 12 saat boyunca beklemişti.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Washington Post, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU