Ölümden ve polisten kaçan manda meşhur oldu

Halkın gönlünü fethetti

Yaklaşık bir yaşındaki erkek manda, kaçışının ilk gününde kameralara yakalandı (Madison Pottebaum/AP)

ABD'nin Iowa eyaletinde bir manda, önce sahibinden sonra da polisten kaçarak ülke genelinde meşhur oldu. 

Iowa'nın Pleasant Hill halkı, 24 Ağustos'ta sokaklarda bir Asya mandasının gezdiğini görünce şaşkına döndü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polise haber verilmesinin ardından hayvanın, eti için kendisini kesmek isteyen kişinin elinden son anda kaçtığı ortaya çıktı. 

Hayvanın sahibi, yetkililere yaptığı açıklamada mandanın "saldırgan ve tehlikeli" olduğu iddiasında bulundu. 

Belediye sözcüsü Candace Bell, daha önce hiç böyle bir olay yaşamadıklarını ve hayvanın trafik kazasına yol açmasından endişelendiklerini söyledi: 

Birincil önceliğimiz halkın güvenliğiydi.

Aynı gün hayvanı gören bir polis memuru, mandaya ateş ederek yakalamaya çalıştı. Karnından vurulan hayvan hızla bölgeden uzaklaştı.

Pleasant Hill Polis Departmanı yaptığı açıklamada hayvanın "saldırgan" olduğunu söyleyerek ekledi:

Ne işbirliği yaptığımız hayvan kontrol departmanının ne de bizim böyle benzersiz bir durumla başa çıkmak için sakinleştiricimiz ya da ekipmanımız vardı.

Şehre geri dönen manda, yerel halkın kapılarının önünde, arka bahçelerinde ve otoparklarda görüldü. 

Mandanın söylendiği gibi saldırgan olduğuna dair bir belirti görmeyen halk, yetkililerden hayvanı öldürmemelerini talep etmeye başladı. 

Pleasant Hill'e ithafen PHill adı verilen manda için bir Facebook sayfası açan bölge sakini Suzy Henriksen "Herkes 'Onu öldürmeyin' diye haykırıyordu. Herkes önerilerde bulunuyordu" diyerek ekliyor:

O kadar şirin bir şey ki.

"FREE PHILL" (PHILL'E ÖZGÜRLÜK) yazan tişörtler satmaya başlayan bir giyim mağazası da "Bırakın özgür kalsın! Ölümü en az iki kez atlattı! Bunu hak ediyor!" ifadelerini kullanıyor.

Gönülleri fetheden manda birkaç gün ortadan kaybolduktan sonra, bir hayvanat bahçesi ve hayvan kurtarma örgütüyle işbirliği yapan polis tarafından 27 Ağustos'ta daha fazla zarar verilmeden yakalandı. 

Sakinleştirici verilen PHill, yarasının tedavi edilmesi için Iowa Eyalet Üniversitesi'nin hayvan hastanesine sevk edildi. 

Bell yaptığı açıklamada "Polis departmanımız da dahil tüm toplumumuz, bu olayın sonunda onun sağ salim ele geçirilmesinden dolayı büyük mutluluk duyuyor" ifadelerine yer verdi. 
 


Pleasant Hill halkı, tedavisinin ardından barınağa gidecek PHill'in bir gün ziyaretlerine geleceğini umuyor (Iowa Çiftlik Hayvanları Barınağı)

 

Iowa Çiftlik Hayvanları Barınağı, tedavisi tamamlandıktan sonra PHill'i barınağa alacak. 

Yetkililer mandanın sahibinin daha önce de benzer olaylara karıştığını ve elinde iki manda daha olduğunu tespit etti. 

Bell bu mandaların nereden geldiğini bilmediklerini söyleyerek ekliyor:

Aynı kişinin inekleri ve keçileri de kaybolmuştu, bu nedenle nasıl kaçtıkları ve tüm yasalara uyulup uyulmadığına dair bir soruşturma yürütülüyor. 

Diğer iki manda bu kişiden alınarak Iowa barınağına gönderildi. 

Barınağın kurucularından Jered Camp, "Üç mandayı da bize teslim etmesini sağlayabildik" diyerek ekliyor:

Buraya geldiklerinde 40 akrelik (yaklaşık 12 hektar) bir çiftlikleri olacak ve hayatlarının geri kalanı boyunca burada dolaşıp yemek yiyebilecek, oyun oynayabilecek ve ne isterlerse yapabilecekler.

Camp, kurşunun halen mandanın içinde olduğunu ve ameliyat yapılıp yapılmayacağına henüz karar verilmediğini söylüyor. Ancak iç organlarında klinik açıdan ciddi bir sorun görülmediğini ekliyor.

Halkın PHill'i neden bu kadar benimsediğini anladığını söyleyen Camp "Çok sevecen. Ne kadar masum olduğu gözlerinden belli" diyor.



Independent Türkçe, Washington Post, Daily Mail

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU