Satranç dünyasını sarsan skandalın ardından beklenen maç oynandı

İkili arasındaki tartışma, mahkemeye taşınmıştı

Müsabaka öncesinde gazetecilerin karşısına çıkan ikiliden Niemann, rakibini zihinsel olarak iyi görmediğini söylerken Carlsen da başka bir rakibi tercih edeceğini vurgulamıştı (Reuters)

Dünyanın bir numarası Magnus Carlsen, iki yıl önce yenilip hileyle suçladığı Hans Niemann'la tekrar karşı karşıya geldi .

Satranç dünyasını sarsan olayların ardından merakla beklenen müsabakada Norveçli efsane, Amerikalı rakibini 17.5-12.5 yenerek Hızlı Satranç Şampiyonası finaline uzandı. 

Carlsen 5+1'lik bölümü domine ettikten sonra, oyuncuların skorları 3+1'lik bölümde eşitlendi ancak eski dünya şampiyonu 1+1'lik kurşun bölümünde 10 puanlık liderliği elde ederek galibiyeti kesinleştirdi.

Son müsabakalardan biri 21 yaşındaki Niemann'ın bilgisayar faresi ve sunucusundan dolayı problem yaşadığını bildirmesiyle iptal edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

33 yaşındaki Carlsen bugün finalde 2003 doğumlu İran asıllı Fransız satranç büyükustası Alireza Firouzja'yla oynayacak. 

Firouzja da dünyanın iki numarası Hikaru Nakamura'yı 16-11 yenerek finale geldi. 

Müsabakacılar, Fransa'nın başkenti Paris'teki bir arenada otursa da internet üzerinden oynuyor. Yüzlerce izleyici, birbirine yakın oturup gürültü engelleyici kulaklık takmış ustaları canlı takip ediyor. 

İlgi çeken bu maçları, organizatör Chess.com'un sitesinde de binlerce kişi canlı izliyor.

4 Eylül 2022'de ABD'nin Missouri eyaletinde düzenlenen prestijli Sinquefield Kupası'nda Carlsen ve Niemann arasındaki müsabakanın ardından başlayan tartışma mahkemeye taşınmıştı. 

Carlsen'ın kaybettiği maçtan bir gün sonra turnuvadan çekilmesi büyük şaşkınlık yaratmış, bunun üzerine Niemann'ın üzerinde bazı cihazlar taşıyarak hile yaptığı söylentileri ortaya atılmıştı.

Sonrasında 19 Eylül'deki bir başka turnuvada tekrar Niemann'la karşılaşan Carlsen yalnızca bir hamle yaptıktan sonra çekilmişti.

Niemann ise yüz yüze karşılaştığı hiçbir rakibine karşı hile yapmadığını savunmuş fakat daha gençken Chess.com'da resmi olmayan oyunlarda hileye başvurduğunu itiraf etmişti. Bunun üzerine platform, oyuncuyu sitedeki turnuvalara katılmaktan men etmişti.

Carlsen, daha sonra Niemann'ı açıkça hile yapmakla suçlamıştı. Chess.com'la çalışan Nakamura da sosyal medyada ürettiği içeriklerle, Carlsen'a destek vererek Niemann'ın hile yaptığını iddia etmişti.

Niemann'ın itibarını zedeleyip kariyerine büyük zarar verdikleri gerekçesiyle Chess.com, Carlsen ve Nakamura'ya açtığı tazminat davası 2023 Haziran'ında mahkeme tarafından reddedilmişti.

Missouri'deki mahkeme Niemann'ın iddialarının dayanaktan yoksun olduğunu bildirmişti.

Sonrasında Chess.com, ilgili tarafların yargı sürecini bir kenara bırakacak şekilde anlaşmazlıklarını çözdüklerini açıklamıştı. 
 

Independent Türkçe, Reuters, CNN, Chess.com

DAHA FAZLA HABER OKU