Hayvan hakları aktivistleri "casus" balinanın vurulduğunu savunuyor

Norveç polisinden cezai soruşturma başlatması talep edildi

(AP)

Hayvan hakları aktivistleri, Rusya'nın casus olarak eğittiği şüphesiyle ünlenen bir beluga balinasının ölü bulunmadan önce vurulduğunu söylüyor.

Cumartesi günü Norveç kıyıları açıklarında balığa çıkan bir baba ve oğlu, ilk kez 5 yıl önce keşfedilen Hvaldimir'in cesedini denizde yüzerken bulmuştu.

Nispeten genç yaşta öldüğünde sağlıklı olan balinanın, üzerinde "St. Petersburg Ekipmanı" yazan GoPro kameralı bir koşum takımı takması nedeniyle Batı'da casus olarak kullanıldığından şüphelenilmişti.
 

Regina Haug, beluga balinası Hvaldimir'in cesedinin yanında (AP)


Hvaldimir'in insanlara ilgi göstermesi ve el işaretlerine yanıt vermesi, Norveç'in istihbarat teşkilatının balinanın Norveç sularına gelmeden önce bir araştırma programının parçası olarak esaret altında tutulduğunu tahmin etmesine yol açmıştı.

Bu hayvanı korumak amacıyla 2019'da kurulan One Whale adlı organizasyon çarşamba günü yaptığı açıklamada, kurşun yaralarıyla bulunan balinanın "iğrenç bir suç" işlenerek vurulduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

One Whale'in kurucusu Regina Haug sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "Hvaldimir için adaletin peşinde olacağız" dedi.

Bir başka hayvan hakları örgütü olan Noah'yla birlikte One Whale, Norveç polisine cezai soruşturma açmaları için şikayette bulunduğunu söyledi.

Hafta sonunda ölü bulunan hayvan bir vinç yardımıyla sudan çıkarılmış ve ölüm nedeninin araştırılması için bir limana götürülmüştü.

Deniz biyoloğu Sebastian Strand, NRK'ye, "Ne yazık ki Hvaldimir'i denizde yüzerken bulduk. Öldü ancak ölüm nedeni henüz belli değil" diye konuşmuştu.

Strand, "Bu kesinlikle korkunç" demişti.

Görünüşe göre cuma günü itibarıyla durumu iyiydi, bu yüzden burada ne olmuş olabileceğini anlamamız gerekiyor.

Hvaldimir'in 15 yaşında olduğu tahmin ediliyor, bu da 60 yıla kadar yaşayabilen bir beluga balinası için nispeten genç bir yaş.

Hayvan ilk olarak Nisan 2019'da Norveç'in kuzeyindeki Ingoya adası yakınlarında, Rusya'nın deniz sınırından yaklaşık 300 km uzaklıkta görülmüştü.

Haug cesedi gördükten sonra Instagram'da "Vücudunun etrafında çok sayıda kurşun yarası vardı" dedi.

One Whale'in sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarda kurşun yaraları olduğu söylenen yaralar görülüyor.

Noah'nın direktörü Siri Martinsen, "Balinadaki yaralar endişe verici ve bir suç eylemini göz ardı edemeyecek nitelikte. Bu şoke edici" dedi.

Strand, ölüm nedenini belirlemek için henüz çok erken olduğunu söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU