NASA, Starliner'daki "tuhaf sesleri" açıkladı

Astronotlar "tuhaf" sesler bildirmiş, uzay ajansı hemen bir açıklama yapmamıştı

Butch Wilmore ve Suni Williams (NASA)

NASA, sorunlu Boeing Starliner uzay aracından gelen "tuhaf" seslerin mürettebatın tehlikede olduğunu göstermediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Artık kesilen olağandışı seslerin, uzay aracını Uluslararası Uzay İstasyonu'na bağlayan ses sistemindeki sorunlardan kaynaklandığı belirtildi.

Hafta sonu astronot Butch Wilmore, Starliner aracının "tuhaf" diye tanımladığı ürkütücü bir titreşim sesi çıkardığını bildirmişti. Görev kontrolörlerinden sesi incelemelerini ve bir açıklama bulabilirlerse rapor etmelerini istemişti.

Şimdiyse uzay ajansı bir çözüm bulduğunu ve "gürültü ve geri beslemenin yaygın" olduğunu söylüyor.

Wilmore, Starliner'ı haziranda kısa bir test görevi için Uluslararası Uzay İstasyonu'na uçuran iki astronottan biri. Ancak uzay aracı fırlatma öncesinde, sırasında ve sonrasında sorunlarla karşılaştı ve ve bu sorunlar sonunda o kadar endişe verici hale geldi ki, o ve meslektaşı Suni Williams şimdi şubatta bir SpaceX aracı tarafından geri getirilmeyi beklemek zorunda kalacak.

Wilmore, uzay aracının açıklanamayan sesler çıkarmaya başladığını bildirdiğinde bu, Starliner'ın daha da fazla sorun yaşıyor olabileceğine işaret etti.

Uzay ajansından yapılan açıklamada, "Boeing'in Starliner uzay aracındaki bir hoparlörden gelen ve Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki NASA astronotu Butch Wilmore tarafından duyulan titreşim sesi kesildi" dendi.

Hoparlörden gelen geri besleme, uzay istasyonuyla Starliner arasındaki bir ses yapılandırmasının sonucuydu. Uzay istasyonunun ses sistemi karmaşık, birden fazla uzay aracı ve modülün birbirine bağlanmasına imkan tanıyor ve gürültü ve geri besleme yaygın görülüyor. Mürettebattan iletişim sisteminden kaynaklanan sesler duyduğunda görev kontrolle irtibata geçmesi isteniyor.

NASA, gürültünün mürettebat, uzay aracı ya da planları üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını söyledi. Bu planlar arasında Starliner'ın cuma günü ya da sonrasında mürettebatı olmadan uzay istasyonundan ayrılması da yer alıyor.

Boeing ve NASA, Starliner'daki sorunların Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan araştırılıp çözülebileceğini umuyordu. Ancak ağustosta mühendislerin ve diğer uzmanların uzay aracının dönüş yolculuğu için güvenli olacağından emin olamadığını ve bu nedenle kendi başına Dünya'ya geri gönderileceğini duyurdu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU