Telegram CEO'sunun yakalanması, Rusya'yı alarma geçirdi: "Askeri sırlar çalınabilir"

Rus ordusu Ukrayna savaşında Telegram'ı sıkça kullanıyor

Forbes'a göre Pavel Durov'un kişisel serveti 15,5 milyar dolar civarında (Reuters)

Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'un Fransa'da gözaltına alınmasıyla "Rus ordusunun sırlarının açığa çıkmasından endişelendiği" bildiriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Rus ordusunun Ukrayna cephesinde Telegramı kullanarak askerleri, topçuları ve casusları yönetip koordinasyonu sağladığını yazıyor. 

Telegram'ın ana ofisinin Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) olduğu hatırlatılarak, BAE'yle Rusya'nın yakın ilişkilerinden ötürü Rus ordusunun bu uygulamayı tercih ettiği de belirtiliyor. 

39 yaşındaki girişimcinin Rusya, Fransa, BAE ve Karayipler'deki St. Kitts and Nevis'ten vatandaşlığı var.

Rus Parlamentosu'na danışmanlık hizmeti veren Aleksey Rogozin, Telegram'ın Rus ordusu için önemine dair şunları söylüyor: 

Kulağa ne kadar uçuk gelse de istihbarat paylaşımı, topçuların hedef belirlemesi, drone yayınları ve daha pek çok şey sıkça Telegram üzerinden gerçekleştiriliyor.

Telegram'ın şifreli mesajlaşma sisteminin Ukraynalıların iletişimleri takip etmesini önlediğine dikkat çekilirken, Rus ordusunun uygulamayı ele geçirdiği Ukrayna topraklarındaki Starlink uyduları üzerinden de kullandığı belirtiliyor. Teknoloji milyarderi Elon Musk'ın SpaceX firmasına ait uydular Ukrayna'ya 2022'de gönderilmişti.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Silverado Policy Accelerator'dan Dmitri Alperoviç, şu değerlendirmeleri paylaşıyor: 

Telegram, Rus ordusunun resmi onayını almış bir iletişim sistemi değil. Fakat özel sohbet ve mesajlaşma sistemleri yine de askerler ve bazı askeri birimler tarafından savaş alanında koordinasyon için taktiksel amaçlarla kullanılıyor.

Kimliğinin paylaşılmamasını isteyen Batılı bir istihbarat yetkilisi, Rusya'nın Avrupa'da planladığı sabotaj girişimlerinde de Telegram üzerinden haberleştiğini ileri sürerek, Rus hükümetinin Durov'un gözaltına alınmasına gösterdiği sert tepkinin, duydukları "büyük endişeyi yansıttığını" savunuyor. 

Başka bir Batılı yetkili de Durov'un işbirliği yapması halinde Rusya'nın güvenlik kurumlarına büyük zarar verebileceğini ileri sürüyor. 

Rusya Dış İstibarat Servisi SVR'nin direktörü Sergey Narışkin ise devlet ajansı TASS'a açıklamasında, Durov'un Rusya'ya zarar verecek bir hamle yapmayacağını düşündüğünü söylemişti
 


Pavel Durov'un gözaltı süreci

Mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucusu Rus girişimci Durov, Azerbaycan'dan özel jetle gittiği Fransa'daki Bourget Havalimanı'nda 25 Ağustos'ta gözaltına alınmıştı.

Rusya'nın popüler sosyal medya sitesi VK'nın da kurucusu olan Durov'un, Telegram'da işlenen finansal ve siber suçlar nedeniyle gözaltına alındığı bildirilmişti. 

Rusya, bunun siyasi amaçlarla yapıldığını savunarak Durov'un gözaltına alınmasına tepki gösterirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron iddiaları reddetmişti.

Hakkında 6 farklı suçlama bulunan Durov, 5 milyon euroluk kefaletin ödenmesiyle dün mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı

WSJ, Kremlin'in Telegram'ı 2018'de yasakladığını, Durov'un 2020'de Rusya'ya gitmesinin ardından platformun tekrar açıldığını anımsatıyor. Haberde, platforma getirilen yasağın kaldırılması için Durov ve Kremlin arasında nasıl bir anlaşma yapıldığının bilinmediğine dikkat çekiliyor.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Politico, TASS

DAHA FAZLA HABER OKU