Desteklenen siyasi partiyle uyku kalitesi arasında güçlü bir ilişki bulundu

Araştırmacılar pandeminin yarattığı stresi değerlendirdi

Siyasi görüşle uyku arasında göründüğünden daha kuvvetli bir bağlantı olabilir (Unsplash)

ABD'de yapılan bir araştırmada kişinin hangi siyasi partiyi desteklediğinin, uyku kalitesi üzerinde güçlü bir etkisi olduğu tespit edildi.

Siyasi atmosfer, insanların hayatını doğrudan etkileyebildiği için ruh halinde dalgalanmalara veya gündelik hayatta aksamalara yol açabiliyor. 

Daha önceki bir çalışmada büyük siyasi veya toplumsal olayların uyku kalitesini etkileyebileceği bulunmuştu

Araştırmacılar seçim süreci gibi stresli bir dönemde halkın geniş çapta uykusuz kaldığını hatta ABD başkanlık seçiminin başka ülkelerdeki kişilerin uykusunu bile etkileyebildiğini kaydetmişti.

Sleep Health adlı hakemli dergide bu ay yayımlanan bir çalışmada, siyasi görüşle uyku arasındaki ilişki masaya yatırıldı. Araştırmacılar Kovid-19 pandemisinin yarattığı strese odaklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar ABD'nin Arizona eyaletinden 922 yetişkinle internet üzerinden bir anket yaptı. Cinsiyet, etnik köken ve eğitim düzeyleri çeşitlilik gösteren katılımcılara son 30 günde kaç gece uyumakta zorlandıkları gibi sorular soruldu. 

Katılımcılara ayrıca hangi partiyi desteklediği de soruldu. Cumhuriyetçi, Demokrat veya bağımsız, yani ikisini de desteklemeyen, şekilde üç seçenek vardı.

Araştırmacılar bunun yanı sıra Kovid-19 pandemisinin hayatlarını ciddi şekilde etkileyip etkilemediği de sordu. 

Analiz sonucunda Cumhuriyetçilerin Demokratlar ve bağımsızlardan daha kaliteli bir uyku çektiği ortaya çıktı. 

Bilim insanları yaş, cinsiyet ve sağlık durumu gibi faktörleri hesaba katınca bile Cumhuriyetçilerin, Demokratlara kıyasla uyku sorunları yaşama ihtimalinin yaklaşık yüzde 30 daha düşük olduğunu saptadı.

Ayrıca Demokratlar ve bağımsızlar, pandemiden daha çok etkilendiklerini bildirdi. Kendisini Demokrat veya bağımsız diye tanımlayan ve pandemi nedeniyle hayatlarının ciddi derecede değiştiğini bildiren kişilerin uyku güçlüğü yaşama olasılığı daha yüksekti.

Bulgular, siyasi yelpazenin daha solunda yer alan kişilerin, pandemiyle gelen stresten daha çok etkilenmiş olabileceğine işaret ediyor. 

Arizona Eyalet Üniversitesi'nden çalışmanın yazarları Connor M. Sheehan ve Nathan D. Martin "Arizona'daki Demokratların, Cumhuriyetçilere kıyasla kayda değer derecede daha düşük bir uyku kalitesi bildirdiğini tespit ettik" diyerek ekliyor:

Ayrıca, Kovid-19 pandemisinin Demokratların uyku düzeni üzerinde Cumhuriyetçilere kıyasla daha güçlü bir etkisi olmuş.

Öte yandan araştırmacılar bu çalışmanın neden sonuç ilişkisi kurmadığını söylüyor. Bulguların, katılımcıların bildirimine dayanması da bir sınırlılık teşkil ediyor.

Ayrıca siyasi parti ve uyku kalitesi arasında görülen ilişki, ABD'nin veya dünyanın farklı yerlerinde bu kadar güçlü olmayabilir. 

Araştırmacılar bu bağlantının anlaşılması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.



Independent Türkçe, PsyPost, Sleep Health, Science Daily

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU