Hollandalı gazeteci-yazar Hüseyinli: Ukrayna'ya askeri desteğin süreceğini düşünüyorum

"Rusya-Ukrayna savaşında Hollanda ekonomisinin Kiev yönetimine ciddi bir katkısı söz konusu"

Fikret Hüseyinli

Merkezi Amsterdam'da bulunan Time TV'nin sahibi Fikret Hüseyinli, Rusya-Ukrayna savaşında Nederland Krallığı'nın Kiev yönetimine verdiği çok yönlü destekle ilgili detayları Independent Türkçe'ye açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

24 Şubat 2022'de Rusya Ukrayna'ya saldırdığında Nederland hükümeti içinde Ukrayna'ya vereceği desteğe ilişkin tam fikir birliği olmadığını söyleyen Fikret Hüseyinli, "Hatta savaş öncesinde de Nederland yönetimi, Ukrayna vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerinde vizesiz dolaşımına karşı çıkmış ve 6 Nisan 2016'da gerçekleştirilen halk oylamasıyla buna resmiyet kazandırmıştı. Bunun esas nedeni, Malezya Hava Yollarına ait MH17 yolcu uçağının 17 Temmuz 2014'te Ukrayna hava sahasında vurulmasından sonra açılan soruşturmaya Kiev yönetiminin gereken düzeyde ilgi göstermemesi ve dolayısıyla soruşturmanın derinleşmesi için elzem olan katkıyı sağlamamasıydı. Ancak her şeye rağmen, Rusya'nın Ukrayna'ya geçerli gerekçelerden yoksun saldırısı karşısında sert tavrını koyarak hem AB'nin Rusya karşıtı koalisyonunda aktif bir pozisyon aldı, hem de Ukrayna'nın en çok ihtiyacı olan F-16 uçaklarını bu ülkeye verme kararlılığı sergiledi" şeklinde konuştu.

Ukrayna'ya F-16 uçakları verilmesinin Moskova'yı nasıl rahatsız ettiğini bizzat Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ağzından defalarca duyulduğunu hatırlatan Hüseyinli, "Ukrayna'nın toplam 120 adet F-16 uçağına ihtiyacı olduğu ifade edilirken, bunun 24 adedinin Nederland'dan sağlanması, işbirliğinin önemli göstergelerinden biri sayılabilir" dedi.

Ayrıca, halihazırda Nederland askeri sanayisi Ukrayna için 350 milyon euro tutarında 152 milimetrelik bombalar üretildiğini söyleyen Fikret Hüseyinli, sözlerini şöyle sürdürdü:

Daha geçen temmuz ayında Ukrayna'nın üretmeyi düşündüğü 1 milyon adet First Person View dronu için Nederland'ın 20 milyon Euro'luk bir katkıda bulunduğunu gördük. Halihazırda Nederland'ın dokuz şirketi ayrıca Ukrayna için dronlar üretmektedir.


Geçen temmuz ayında da Almanya'da yapılan teknik kontrollerden sonra 14 adet Leopard 2A4 tankı Ukrayna'ya sevk edildiğini hatırlatan Fikret Hüseyinli, "Genel olarak söylemem gerekirse, savaşın ilk otuz ayında Nederland'ın Ukrayna'ya 3,1 milyar dolarlık askeri yardım yaptığını belirteceğim. Buna ilaveten, Ukrayna'yı terk ederek Nederland'a yerleşmiş 170 bin mülteciyi de hesaba kattığımızda, Rusya-Ukrayna savaşında Nederland ekonomisinin Kiev yönetimine ciddi bir katkısının söz konusu olduğunu görüyoruz. Bu desteğin süreceğini tahmin etmek asla zor değildir" ifadeleriyşe sözlerini tamamladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU