Hindistan'da bir kadın, sığır eti baskınında panik atak geçirerek hayatını kaybetti

Müslüman kadının ailesi, ölüme panik atağın yol açtığını söylüyor ama polis astımı suçluyor

Bharatiya Gau Kranti Manch grubunun bir üyesi, Şubat 2016'da Delhi'de gerçekleşen, ineklerin kesimine karşı çıkan ve onlara saygı duyulmasını savunan gösteride bir inekle selfie çekiyor (AFP)

Hindistan'ın kuzeyindeki Uttar Pradeş eyaletinin Bijnor kentinde 55 yaşındaki bir kadın, polis evine baskın düzenledikten sonra panik atak geçirerek hayatını kaybetti. Polis, kadının sığır eti saklayıp saklamadığını görmek için baskın yaptı ve kadının sığır eti bulundurmadığı ortaya çıktı.

Uttar Pradeş, ineklerin kesimine karşı sert yasalar uyguluyor, yasa ihlallerinin cezası hapiste 10 yıla kadar ve para cezası olarak 500 bin Hindistan rupisine (yaklaşık 200 bin TL) kadar çıkabiliyor. Eyaletin inek kesimi yasası yalnızca hayvanın öldürülmesini değil satışını ve taşınmasını bile kapsıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan'ın nüfusunda çoğunluğu oluşturan Hindular, ineği kutsal kabul ediyor ve ineğe tapıyor.

Bir muhbirin Razia'nın sığır eti sakladığını ihbar etmesiyle polisin, Razia'nın Bijnor'un Khatai köyündeki evine dört memur gönderdiği bildirildi. Fakat polis hiç sığır eti bulmadı.

Yalnızca ilk ismi bilinen Razia'nın ailesi, polis memurları evine baskın yaptığında onun korktuğunu ileri sürdü.

Fakat polis, Razia'nın astım krizi sebebiyle hayatını kaybettiğini ve ölümünün sığır eti baskınıyla bağlantısız olduğunu iddia etti.

Yerel bir polis memuru olan Jai Bhagwan Singh, "Razia astım hastasıydı ve son birkaç yıldır bunun için tedavi görüyordu" diye öne sürdü.

Bijnor'un başkomiseri Abhishek Jha, The Indian Express'e bir soruşturma başlatıldığını "polisle konuşan muhbirin rolünün de araştırılacağını" söyledi.

Geçmişte, Müslüman azınlığın üyeleri Hindu çeteler tarafından yalnızca inek kesimi şüpheleriyle linç edilmişti.
 

2010'da, Hindistan'ın güneyindeki Karnataka eyaletinde, ineklerin kesim yasağını destekleyen bir gösteri (AFP)

Razia'nın basında Nasim ismiyle yer alan oğlu, polis evdeki kadınlara kötü davrandığı için annesinin panik atak geçirerek öldüğünü iddia etti.

Nasim "Biz hükümetin yasakladığı hiçbir şey saklamadığımızı söylerken onlar evin altını üstüne getirdi. Annem, polisin davranışı yüzünden panik atak geçirdi. Onu aceleyle yerel kliniğe götürdük ve doktor, annemin hayatını kaybettiğini söyledi" diye anlattı.

Yerel meclis üyesi Manoj Kumar Paras da dahil olmak üzere siyasi liderler yerel polise karşı işlem başlatılması çağrısı yaptı.

Haziranda, komşu eyalet Madya Pradeş'te, iddialara göre buzdolaplarında sığır eti ve bahçelerinde inek bulunduğu için yetkililer 11 kişinin evini buldozerle yıkmıştı. Fakat polis, hiçbir kanıt sunmayarak evlerin yasadışı bir şekilde inşa edilmesi sebebiyle yıkıldığını söylemişti.

Hindistan'da bir dizi eyalet, ineklerin kesimine karşı yasalar çıkardı ve muhalifler bu yasaların, devlet ve çete şiddetine, mülk tahribatına maruz kalan Müslümanları orantısız bir şekilde hedef aldığını söylüyor.

Geçen sene, sağcı Hindu Mahasabha grubunun 4 üyesi, Uttar Pradeş'te Müslüman erkeklerin haksız yere suçlanmasına yol açmak için inek kesme iddialarıyla tutuklanmıştı. Tutuklamalar, polis grubun inek kesimi iddialarıyla Müslüman erkeklere karşı sahte bir suç duyurusu yapılmasına dahil olduğunu ortaya çıkardıktan sonra gerçekleşmişti.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU