Değerli eşyalarla gömülen Trakyalı savaşçı mezarı keşfedildi

"Ülkemizde eşi benzeri olmayan altın bir kolye bulundu"

Arkeologlar, mezarda yatan kişinin atlı bir savaşçı olduğunu tahmin ediyor (Kavaklı Belediyesi/Facebook)

Bulgaristan'da Traklı bir savaşçının mezarı bulundu. Değerli eşyalarla dolu mezar, bölgede daha önce görülmeyen örnekler içeriyor. 

Hint-Avrupa kökenli bir kavim olan Traklar, MÖ 4 bin ila 2 binde Trakya'ya gelmişti. Tekirdağ'ın Saray ilçesinin kaymakamlığına göre Anadolu'dan gelen bu halk, tas ve maden kültürünü de bölgeye taşımıştı. 

Tarihleri boyunca Pers ve Makedonların egemenliğine giren Traklar, nihayetinde MS 46'da Roma İmparatoru Claudius'un Trakya'da Roma eyaletini kurmasının ardından uzun süre Roma hakimiyetinde kalmıştı. 

Bulgaristan'ın Kavaklı Belediyesi'nin 22 Ağustos'ta yaptığı açıklamaya göre, bölgedeki arkeolojik kazılarda Trakya'nın Roma İmparatorluğu'na bağlı olduğu MS 1. yüzyıldan kalma bir mezar ortaya çıkarıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Traklı bir savaşçının gömüldüğü mezarın içinde, gösterişli gömü eşyaları vardu.

Kazılarda çeşitli silahlar ve bir zırhın yanı sıra süslemeli bir bıçak, birkaç yarı değerli taş, altın bir diadem ve bir kolye keşfedildi. Arkeologlar bu eşyaların bir kısmının savaşçının silahları olduğunu söylüyor. 

Roma dönemine özgü motifler ve değerli taşlarla süslenmiş av bıçağı ise en çok heyecan yaratan bulguydu: Daha önce bölgede böyle bir örneğe rastlanmamıştı. 

Ulusal Arkeoloji Enstitüsü Trakya Bölümü'nden kazılara liderlik eden arkeolog Daniela Agre, "Roma döneminde çok nadir görülen çok ilginç bir göğüs zırhı var" diyerek ekliyor:

Sap kısmı değerli taşlarla süslenmiş, o dönemden bu yana Trakya'da rastlamadığımız motiflere sahip alışılmadık bir av bıçağı ve halihazırda ülkemizde eşi benzeri olmayan altın bir kolye bulundu. 

Mezarın yakınında bir atın kalıntılarını da çıkaran arkeologlar, savaşçının varlıklı bir aileden gelen bir atlı olabileceğini düşünüyor. 

Kazıda çıkarılan nesnelerin Kavaklı'daki bir müzeye götürülmesi ve polis koruması altında muhafaza edildikten sonra kalıcı bir sergiyle halka açılması planlanıyor. 



Independent Türkçe, Heritage Daily, Arkeonews, Kavaklı Belediyesi, Saray Kaymakamlığı

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU