Musk'tan Birleşik Krallık yorumu: "İç savaş kaçınılmaz"

Teknoloji milyarderinin bu ayaklanmalarda payı olduğu iddia ediliyor

Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Birleşik Krallık'taki Türkiye yurttaşlarına tedbir çağrısı yaptı (AA)

29 Temmuz'da 17 yaşındaki bir saldırganın Southport'ta üç çocuğu öldürmesi sonrası Birleşik Krallık'ı sarsan eylemler, Elon Musk'ın da gündemine girdi. 

Sahip olduğu X'te dezenformasyonu engellemeyerek ayaklanmaları büyüttüğü eleştirileriyle karşı karşıya kalan teknoloji milyarderi, Birleşik Krallık'ta çekilmiş bir videonun yer aldığı paylaşımı bu sosyal medya platformunda yorumladı. 

"Birleşik Krallık'ta ne halt dönüyor? Tam bir çılgınlık" ifadesiyle paylaşılan videoya Ashley St. Clair "Kitlesel göç ve açık sınırların etkisi dönüyor" yanıtını vermişti. 

Yazar St. Clair'in bu paylaşımına Musk, "İç savaş kaçınılmaz" diye yorum yaptı. 

 

Videonun kaynağına bakıldığında Tommy Robinson adı görülüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gerçek ismi Stephen Yaxley-Lennon olan Robinson, ayaklanmalardan sorumlu tutulan İngiliz Savunma Birliği'nin (English Defence League) kurucuları arasında. 

İlk yıllarında cami yapımına karşı çıkan örgüt, Müslümanların yaşadığı bölgelere domuz kafaları yerleştirerek de adını duyurdu. 

2013'te Yaxley-Lennon'ın ayrıldığını duyurmasıyla birlikte liderlik tartışmalarının yaşandığı örgüt artık dağıldığını bildirse de uzmanlar, destekçilerin diğer örgütlerde benzer amaçlar ve taktiklerle varlığını sürdürdüğünü vurguluyor. 

Birleşik Krallık'ta 30 Temmuz'da başlayan radikal sağcı sokak olayları dalga dalga tüm ülkeye yayılırken otomobiller, evler ve dini yapılar saldırıya uğradı ve olaylarda çok sayıda kişi yaralandı.

AFP

Saldırganın Ruandalı ebeveynlere sahip Axel Rudakubana olduğu 1 Ağustos'ta açıklandı (AFP)


29 Temmuz'da 17 yaşındaki bir saldırgan, Southport'ta üç çocuğun öldüğü, 8'i çocuk 10 kişinin yaralandığı bir bıçaklı saldırı gerçekleştirdi.

Polis, 18 yaşından küçük olduğu için kimliğini açıklamadığı saldırganın Galler'in başkenti Cardiff'te doğduğunu duyurdu. Ancak kimliğin gizlenmesi, radikal sağcıları harekete geçirerek yalan haberler yaymalarını sağladı. Saldırganın geçen sene kaçak yollarla Suriye'den İngiltere'ye gittiği ve isminin "Ali" olduğu yönündeki yalan haberler ülkede yankı buldu.

Polisin bildirdiğine göre çoğu başka kentlerden gelen 200'ü aşkın kişi, saldırıdan sonraki gün Southport'ta ayaklanarak bir camiye saldırdı. Otomobiller ateşe verilirken 50'den fazla polis memuru yaralandı.

Takip eden günlerde eylemler diğer kentlere de yayıldı. 

Cumartesi günü Bristol, Liverpool, Hull, Blackpool, Stoke-on-Trent ve Blackburn'ün de aralarında bulunduğu yaklaşık 20 İngiliz kentiyle Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'taki 4 farklı noktada radikal sağcılar sokaklara indi.

Gün boyunca bu kentlerde göçmenlere ait iş yerleri, camiler ve polise saldıran 92 radikal sağcı gözaltına alındı. 

Hull ve Stoke-on-Trent'te iki radikal sağcının bıçaklandığı iddiaları olayların şiddetlenmesine sebep olurken polis bu haberlerin yalan olduğunu duyurdu.

 

Independent Türkçe, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU